Τα πάνω - κάτω σε ασφαλιστικές εισφορές και συντάξεις

Τα πάνω-κάτω έρχονται από το 2014 όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

Ενιαίος τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων θα ισχύσει από το 2014, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας. Έως σήμερα παρά το γεγονός ότι τα περίπου 90 ταμεία συγχωνεύθηκαν διοικητικά σε τέσσερα, το καθένα διατηρεί δικό του τρόπο υπολογισμού εισφορών και συντάξεων.

Άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων παρά τις παρεμβάσεις, χαρακτηρίζει το σημερινό ασφαλιστικό ο Γιάννης Βρούτσης και σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η τελική του αναμόρφωση ώστε, όπως αναφέρει, να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί πλήρη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή τέσσερα ενώ σήμερα οι ασφαλιστικοί κλάδοι ξεπερνούν τους 90.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ταμείο θα ισχύει ένας τρόπος υπολογισμού της σύνταξης ενώ και οι εισφορές που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα υπολογίζονται με κοινούς συντελεστές.
Δεν θα επηρεαστούν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2011 αλλά και όσοι έχουν ήδη πάρει σύνταξη. Αλλαγές θα υπάρξουν για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2010 ενώ πιθανή θεωρείται η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων.

Σε δήλωση του, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες.

«Ακόμη και σήμερα διατηρούνται 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη, λαβύρινθος» τονίζει χαρακτηριστικά γεγονός που συνεπάγεται οικονομικό και διοικητικό κόστος για τον Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο» τονίζει.

Ο υπουργός σημειώνει ότι ότι είναι αναγκαίο τώρα, να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων.

Και αυτό, όπως εξηγεί, θα γίνει αφού προηγηθεί μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Το τέλος αυτής της προσπάθειας θα σημαίνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, ασφάλειας και βιωσιμότητας του συστήματος. Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων» καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Βρούτσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα