Πέρασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία

Πέρασε το βράδυ της Παρασκευής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία. Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1, 3, 6 και 10.  Για τα υπόλοιπα άρθρα διεξήχθη ψηφοφορία με συνοπτικές διαδικασίες.  Κατά την ψηφοφορία ψήφισαν 288 βουλευτές.

Για το άρθρο 1 ψήφισαν ΝΑΙ: 162, ΌΧΙ: 126, για το άρθρο 3 ψήφισαν ΝΑΙ: 162, ΌΧΙ: 124, ΠΑΡΟΝΤΕΣ: 2, για το άρθρο 6 ψήφισαν ΝΑΙ: 163, ΌΧΙ: 121, ΠΑΡΟΝΤΕΣ: 4, για το άρθρο 10 ψήφισαν ΝΑΙ: 162, ΌΧΙ: 124, ΠΑΡΟΝΤΕΣ: 2.

Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μετά από μία συζήτηση στη Βουλή, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά της λίστας Λαγκάρντ, των πολιτικών της παρενεργειών και της σκληρής κριτικής για το θέμα από την αντιπολίτευση, αλλά και των ενστάσεων που διατυπώθηκαν από ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ για επιμέρους ρυθμίσεις, όπως για τον συντελεστή φορολόγησης των υψηλών καταθέσεων, για διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία κ.α..

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέρριψε τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλο τρόπο.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ οι κ.κ. Σκανδαλίδης Κων/νος, Λοβέρδος Ανδρέας, Κουτσούκος Γιάννης, Σολδάτος Θεόδωρος, Αηδόνης Χρήστος. ΌΧΙ ψήφισαν οι κ.κ. Νικολόπουλος Νικόλαος, Μαρκόπουλος Κων/νος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Παραστατίδης Θεόδωρος, Κουράκος Ιωάννης και Σταυρογιάννης Νικόλαος. Από τους υπόλοιπους ο Βουδούρης Οδυσσέας ψήφισε ΌΧΙ στα 1,3,10 και ΠΑΡΩΝ στο 6, η Γκερέκου Αγγελική ΌΧΙ στο 1 και ΠΑΡΟΥΣΑ στα 3,6,10, ο Κασαπίδης Γεώργιος ΝΑΙ στο 6, ΌΧΙ στα 1,3, 10, ο Μουτσινάς Πάρις ΠΑΡΩΝ στο 6, ΌΧΙ στα 1,3,10 και ο Μπόλαρης Μάρκος: Ανεξάρτητος: ΌΧΙ στο 1, ΠΑΡΩΝ στα 3,6, 10.

Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής Ιωάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και ο Ανεξάρτητος Μιχαήλ Κασσής ήταν απόντες της διαδικασίας, ενώ δεν απέστειλαν ούτε επιστολή. Από τους πολιτικούς αρχηγούς απόντες ήταν οι κ.κ. Βενιζέλος, Παπαρήγα και Κουβέλης, με τον πρώτο να εκδηλώνει θετική πρόθεση ψήφου. Σε κείμενό του που αναγνώσθηκε στην Ολομέλεια, αναφερόταν: «Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα "ναι"». Το κείμενο ελήφθη από το προεδρείο ως πρόθεση ψήφου και όχι ως ψήφος. Οι κ.κ. Παπαρήγα και Κουβέλης δεν έστειλαν επιστολή.

Κατά τη συζήτηση, αντιπαράθεση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δια της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη διατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις της για το άρθρο 2 που αφορά στην φορολόγηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος συγκερασμός απόψεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων, η ΔΗΜΑΡ θα διαφωνήσει» (αφορά την αύξηση από 15% σε 17,5% για καταθέσεις πάνω από 50.000 ευρώ). Αλλά και από το ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος εξέφρασε την δυσφορία του για την απόρριψη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα των τροπολογιών που είχαν καταθέσει το κόμμα του και η ΔΗΜΑΡ, ενώ υπογράμμισε ειδικότερα για την ρύθμιση που αφορά τα άτομα με αναπηρία, ότι υπάρχει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης και ως εκ τούτου το ΠαΣοΚ θα επιμείνει.

Στουρνάρας: «Προαπαιτούμενο για τη δόση το φορολογικό ν/σ»

Προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο ενώ τόνισε ότι έγιναν ήδη σημαντικές βελτιώσεις.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αντιπολίτευση - και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση - στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων. Το «όχι σε όλα» δεν είναι εποικοδομητική πρόταση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ασκείτε την «πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη», ή, όπως το λέει ο λαός, «τζάμπα μάγκες»» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας. «Επειδή σήμερα κατακεραυνώσατε την Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά την Δευτέρα ο αρχηγός σας θα πάει στον Σόιμπλε να δώσει διαπιστευτήρια. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπερασπιζόμενος τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ο κος Στουρνάρας παρατήρησε πως «ο λαός έχει υποστεί θυσίες, αλλά πιάνουν τόπο. Η οικονομία προσαρμόζεται, τα δίδυμα ελλείμματα μειώνονται, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012 πήγε καλύτερα απ' τους στόχους, το ισοζύγιο πληρωμών φέτος ίσως είναι ισοσκελισμένο. Μας κούρεψαν το χρέος 40 δις, μας μείωσαν τα επιτόκια, μας μείωσαν τα τοκοχρεολύσια!» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Και μπροστά στις διαμαρτυρίες του Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι το πλεόνασμα αυτό δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κος Στουρνάρας διατράνωσε: «Μειώνω το χρέος. Είναι ευθύνη. Το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Σας παρακαλουθώ! Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού!».

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είχε κατηγορήσει τον κο Στουρνάρα πως δεν απαντά στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και είχε αξιώσει να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνει με τις υπό απόλυση 300 καθαρίστριες του υπουργείου του. «Δεν μπορεί να κάνουν εταιρεία. Δεν είναι εργολάβοι» είχε πει ο κος Λαφαζάνης. «Το υπουργείο έχει προτείνει να απασχοληθούν νόμιμα οι καθαρίστριες με εταιρεία. Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος των φτωχών γυναικών!» απάντησε ο κος Στουρνάρας.

Επίθεση δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη στάση που κρατά υπέρ των καταλήψεων των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά του «ξεπουλήματος», όπως το χαρακτήρισε, που του επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

«Ποιον εργατικό, νοικοκύρη πολίτη, αφορά και ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;» αναρωτήθηκε ο κος Χρυσοχοΐδης. «Να διαβάσετε την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και να ψάξετε να δείτε πόσα επισφαλή δάνεια υπήρχαν και πώς συνδιοικούσαν οι συνδικαλιστές του με τη διοίκηση» συμπλήρωσε.

«Κάθε εργατικός άνθρωπος σ' αυτό τον τόπο, λέει πως η επιχειρηματικότητα είναι δραστηριότητα ιδιωτική. Αυτά λένε τα γράμματα τα σημερινά σ' αυτήν την κοινωνία - και όχι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που λειτουργεί σε βάρος των φτωχών και των αδυνάτων» ανέφερε ακόμα ο κος Χρυσοχοΐδης.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, επαίνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «η αντίληψη για την συνολική σωτηρία της Ευρώπης (και μέσω αυτής για τη σωτηρία της Ελλάδας), αρχίζει και γίνεται δόγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλωσορίζουμε αυτές τις νέες απόψεις στο γενικότερο σχέδιο σωτηρίας της χώρας» ανέφερε.

Για την προηγούμενη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί κοινωνικής βίας τοποθετήθηκε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), τονίζοντας πως «δεν θεωρούμε «προδότες και δωσιλόγους» τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό δημιουργεί ψεύτικους διαχωρισμούς. Υπηρετείτε όμως με συνέπεια τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών που ρουφά το αίμα λαών ολόκληρων».

«Το σύστημα δεν φοβάται τις στρακαστρούκες και τις σπασμένες βιτρίνες. Εκείνο που τρέμετε, είναι η απόφαση εκείνων που παράγουν τον πλούτο να βγουν στο δρόμο. Και τότε, δεν σας σώζει - πολιτικά - τίποτα» τόνισε ο κος Παφίλης.

Ο Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή), ανακοίνωσε πως η Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια της «εικόνα από μεταμφιεσμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας από ένα καρναβάλι - καραγκιοζιλίκια δηλαδή» και δήλωσε πως η ΧΑ θα την αναρτήσει στην ιστοσελίδα της. Παράλληλα, ο κος Παππάς σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταγγέλλοντας «αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια». «Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χαϊδεύουν την αριστερή τρομοκρατία, θα συνεχίσουν να την χαϊδεύουν» σχολίασε.

Αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια κατά την Παρασκευή


Με επιμονή στις τροπολογίες που απορρίφθηκαν την Πέμπτη από τον Γιάννη Στουρνάρα, εμφανίστηκαν και την Παρασκευή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς θα περιμένουμε τη Δευτέρα που μπαίνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να περάσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και για τους ανάπηρους από 80% και άνω και για όλους τους κοινωνικά αδύναμους και τους μακροχρόνια άνεργους» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ και ο Χρήστος Γκόγκας, σημείωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή αυτή η τροπολογία να θεσμοθετηθεί ως έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας του κράτους».

Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε πως το κόμμα του επιμένει στην τροπολογία του για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η Νίκη Φούντα, εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Μαυραγάνη για μια μεγάλη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας. «Εκεί, ελπίζω πως θα εισακουστεί η Δημοκρατική Αριστερά, όχι μόνο σε αυτά που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσής της, αλλά και στις τροπολογίες της σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει πραγματικά στοιχεία κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τη στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ, σχολίασε ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, παρατήρησε πως ο Γιάννης Στουρνάρας, «με κυνικό τρόπο τους κορόιδεψε»: «Όταν έλεγαν πως για να πάρουμε τη δόση, χρειαζόμαστε μέτρα 9 έως 9,5 δις, εννοούσαν 13,5 δις συν 2,5 δις, δηλαδή 16 δις. Απλώς, το έσπασε και στο φορολογικό» παρατήρησε ο κος Βούτσης - ενώ αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε για την ΔΗΜΑΡ και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Πιο πλατιά υπήρξε η δυσφορία για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στα νησιά του Αιγαίου. «Είμαι αντίθετος στο κλείσιμο των νησιωτικών Δ.Ο.Υ.. Και ορθολογιστικά και εθνικά είναι αναγκαία η διατήρησή τους» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ). «Οι Δ.Ο.Υ. των νησιών, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να μπουν μέσα στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όταν όμως τα πράγματα δεν είναι έτοιμα, θα πρέπει να μην βιαζόμαστε, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). «Αν σε άλλες περιοχές το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, στα νησιά προκαλεί έμφραγμα» σημείωσε η Αγνή Καλογερή (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει βάζοντας την Ελλάδα στην ΕΟΚ, πως η δύναμη της Ελλάδας είναι η αγροτική μας παραγωγή και ο ορυκτός μας πλούτος. Εσείς θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε πως αυτά που έχουμε και μπορούμε να κάνουμε, είναι λίγα και λειψά» συμπλήρωσε. «Το ξεπούλημα των λιμανιών είναι αντεθνική πράξη. Κλείνετε τις Δ.Ο.Υ. και αναστατώνετε τους νησιώτες. Γιατί το κάνετε;» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Στοχεύοντας στο ξεπούλημα των νησιών, υποβάλλετε με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. τους νησιώτες σε πολυέξοδη ταλαιπωρία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛ).

Αρκετοί ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, έψεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της κυβέρνησης, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό του φορολογικό σύστημα. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος υποσχέθηκε επανόρθωση των αδικιών στο μέλλον, δεδομένου ότι «φορολογικό σχέδιο σε ορθολογική βάση, επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει σταθερότητα και ένα λειτουργικό και αποδοτικό παραγωγικό σύστημα και όχι στη φάση αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου».

Ο κος Μουσουρούλης, τόνισε επίσης πως «θεσπίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση καταβολής φόρου και για τα υπό ξένη σημαία πλοία, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα - ανάλογος του φόρου που καταβάλλουν ήδη τα υπό ελληνική σημαία, πλοία».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε με τη σειρά του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να μας πει τις δικές του προτάσεις» και σχολίασε λέγοντας πως «στον πόλεμο της Αλβανίας, ο λαός δεν πολέμησε για να μην φύγει ο Μεταξάς και δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα στα μετόπισθεν να του λέει να μην πολεμήσει επειδή οι ηγήτορες στο μέτωπο είναι πράκτορες του Μουσολίνι».

«Οι προτάσεις μας είναι σαφείς: Με τα μέτρα τόνωσης του λαού υπάρχει η δυνατότητα κίνησης της αγοράς και της παραγωγής αγαθών. Δεν το βλέπετε;» απάντησε ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η οικονομία μας στηρίζεται στο μεταπρατικό κεφάλαιο - και ακριβώς αυτό το ίδιο το χτυπάτε. Το δημοσιονομικό πρόβλημα θα λυθεί με σωστή φορολόγηση, με την αξιοποίηση του τραπεζικού δυναμικού, με τα χρήματα του κατοχικού δανείου, με ένα μερικώς εθελοντικό εσωτερικό δάνειο. Και ο λαός πρέπει να κάνει αντίσταση, αλλά ποτέ με χρήση της βίας. Αλλά με πολιτικές πράξεις που θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης, ώστε να έρθει η πραγματική εξουσία του λαού που όλοι ονειρευόμαστε» υποστήριξε ο κος Γλέζος.

«Είμαστε με τον Έλληνα, με τον άνεργο. Όχι με τον κουκουλοφόρο, τον κρατικοδίαιτο άεργο, εκείνον που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτού του τόπου» απάντησε στον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλειος Υψηλάντης (ΝΔ).

Την ιστορική ρήση του Βίσμαρκ «καθηγητές τρείς και εχάθη η πατρίς» απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Γιώργος Γερμενής. «Μας διατυμπανίσατε χθες ότι οι εξαγωγές έπιασαν ιστορικό υψηλό, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει εσωτερική ζήτηση. Η ανεργία το Οκτώβριο ανήλθε σε 26,8%, σε 1.345.000 ανέργους.

Συγχαρητήρια, κύριε καθηγητά!» ανέφερε ο κος Γερμενής.

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση» ζήτησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).

Δέσμευση Γ. Μαυραγάνη για «πάταξη» της φοροδιαφυγής

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης επιχείρησε να στείλει αυστηρό μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σκληρό με εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν. «Μέσα στο εξάμηνο, έχουμε κάνει πράγματα για τη φοροδιαφυγή. Αποφάσεις για GPS και εισροές- εκροές έχουν υπογραφεί και μπαίνουν στο στάδιο της εκτέλεσης. Ελέγχουμε τα εμβάσματα των ετών 2009- 11. Εστάλησαν επιστολές και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τις απαντήσεις για να προχωρήσουμε. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ενισχύουμε την υπηρεσία ελέγχου. Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως σε 686 συλλήψεις ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 1.316.958.111,35 ευρώ προέβησαν από την αρχή του 2012 έως το τέλος του τρίτου τριμήνου, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στην τοποθέτησή της η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άθροισμα φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων και όχι βαθιά μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να είναι», καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι είναι αναγκασμένη, όπως και άλλοι συνάδελφοί της να το υπερψηφίσει, λόγω των συνθηκών.

Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων λέγοντας ότι «στο τέλος, αν υπολογίσει κανείς τις επιστροφές αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην χώρα μας λόγω ρύπανσης από όσα καίνε πολλοί στα τζάκια τους για να ζεσταθούν, η σούμα θα είναι αρνητική».

Φορομπηχτικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ: «Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ήρθε και τοποθετήθηκε κυρίως για το στικάκι. Αυτό όμως θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα του. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών, είναι ξεκάθαρη η θέση μας και γι΄αυτό ζητήσαμε να ελεγχθούν, ιδίως για την άμεση συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν ακούσαμε πόσο απέδωσε η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Πόσους από τις λίστες έχει πιάσει» ανέφερε ο κ. Μαριάς.

«Η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την απάνθρωπη και αντεθνική πολιτική. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προσπάθεια τους να ξεπουλήσουν τη χώρα έναντι πινακίου φακής», είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Ενστάσεις για το φορολογικό

Η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής εγείρει θέματα νομιμότητας με πλήθος παρατηρήσεων που έχει καταθέσει στο Σώμα, εστιάζοντας στην απόκλιση από την αρχή της καθολικότητας στις διαφορετικές κλίμακας φορολόγησης ανά κατηγορίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, η κατάργηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου ενδεχομένως δεν είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας.

Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

Τίθεται προβληματισμός ως προς το εάν η εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, υπό την έννοια ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, άγουν σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους αναλόγως της πηγής από την οποία προέρχονται, καθώς επίσης και σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση φορολογουμένων με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μία πηγή εν σχέσει προς άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα, το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές.

Για τους πολυτέκνους

Η υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό, καθώς ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται αυτής της ειδικής κρατικής φροντίδος.

Κλίμακες και φόρος εισοδήματος

Στην έκθεση παρατηρείται ότι θα ήταν νομοτεχνικώς ορθότερο να γίνεται η υπαγωγή των κατηγοριών εισοδήματος στις νέες επιμέρους κλίμακες φορολογίας με ρητή αναφορά στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), οι οποίες προσδιορίζουν το καθαρό εισόδημα ανά κατηγορία εισοδήματος.

Περαιτέρω, εν όψει του ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο φόρος εισοδήματος δεν επιβάλλεται πλέον ενιαία στο συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων, θα ήταν, ενδεχομένως, σκόπιμο να επέλθουν τροποποιήσεις και στο άρθρο 4 του ΚΦΕ.

Επιχειρήσεις

Για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και για τη θέσπιση προοδευτικού συντελεστή φορολογίας (26% και 33%) στην έκθεση υπογραμμίζεται πως δημιουργείται προβληματισμός ως προς το εάν η διαφοροποίηση των κανόνων φορολογίας των νομικών προσώπων με αποκλειστικό κριτήριο την κατηγορία των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων (η οποία, εν προκειμένω, συναρτάται προς το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους) συνιστά γενικό και αντικειμενικό κριτήριο το οποίο, υπό το πρίσμα της αρχής της φορολογικής ισότητας, καθιστά ανεκτή την εφαρμογή διαφορετικών κανόνων σε νομικά πρόσωπα που λειτουργούν υπό τον ίδιο εταιρικό τύπο, για τον προσδιορισμό των εσόδων και των κερδών τους, όπως επίσης και για τον συντελεστή φορολογίας τόσο των ιδίων όσο και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά.

Ακόμη, σημειώνει πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος για καμία κατηγορία εισοδήματος, ενώ ειδικώς για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 42.000 ευρώ, αντί της θέσπισης αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, προβλέπεται μείωσή του βάσει της προτεινόμενης κλίμακας αναλογούντος φόρου, αντιστρόφως ανάλογη του ύψους του εισοδήματος αυτού.

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως»

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό:

• Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.
• Με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.
• Τα «μπλοκάκια» εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες.
• Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον «όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές».
• Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων.
• Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ.

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26% -«αλλά στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων.

Επίσης, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Όσο για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.

«Ξέσπασμα» της Αλέκας Παπαρήγα για το φορολογικό

Αναφερόμενη στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα; Δεν μπορεί να βγάζετε έξω τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Θα πάμε στη λάμπα πετρελαίου; Εδώ και με μηδέν έσοδα, αν έχει ένα σπίτι θα πληρώσει 1200-1500 ευρώ. Τι θα φάμε; Το σπίτι;», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης, σχολίασε: «Φωνάζετε να μην κόβει ο λαός τα δένδρα για να ζεσταθεί γιατί είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. 'Αλλη δουλειά δεν έχει αυτός που κρυώνει το παιδί του και θα πάει να γραφτεί στη NATURA. Όποιος έχει δένδρο στο σπίτι του είναι προνομιούχος. Εγώ άμα είχα παιδιά και εγγόνια θα έκοβα και τα δέντρα για να ζεσταθούν».

Ο Πάνος Καμμένος

Την αρχή της κατάργησης και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, διέκρινε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθείται και μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Καμμένος επισκόπησε με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας και αντιπρότεινε μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με την εφαρμογή της «σεισάχθειας» μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενική φορολόγηση που δεν θα υπερβαίνει το 8- 10%.

«Οι φόροι απ' το 2009 αυξήθηκαν επτά φορές. Περικόπηκαν 20 φορές οι συντάξεις με συνολική μείωση 40%, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα, εξαπλασιάστηκε ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τα έσοδα είναι τα ίδια. Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα επιβιώσουν απ' το κρύο αυτό το χειμώνα. Θα πεθάνουν Έλληνες, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την εντολή της τρόικας να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Επτακόσιες χιλιάδες Έλληνες και νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Τρία εκατομμύρια είναι οι φτωχοί στην πατρίδα μας. 80% αυξήθηκαν τα συσσίτια που γνωρίζουμε. Το 57% των νέων είναι άνεργοι. Από το 2009, έχει μπει λουκέτο σε 500.000 επιχειρήσεις. Από το 2012, το 13% των παιδιών μας σταμάτησε το σχολείο. Κόψατε τη σύνταξη των πολυτέκνων».

Η λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι η εφαρμογή της σεισάχθειας: «Να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των Mικρομεσαίων Επιχειρήσεων και να τους δοθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεχθείτε τη ρύθμιση των οφειλομένων απ' το Δημόσιο στις επιχειρήσεις. Και να φέρουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με συντελεστές φόρου 8- 10%, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γύρω χώρες. Να σηκώσουμε όλοι μαζί την ελληνική σημαία και να απαγορεύσουμε στους επιτρόπους να σας εξευτελίζουν μέσα στα υπουργεία».

«Άδικο και αναποτελεσματικό το φορολογικό»

Άδικες και αναποτελεσματικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αγόραζαν οι μικρομεσαίοι 2-3 διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση», επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης «εξοντωτικό» το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Για το κίνημά μου, δεν υπάρχει πιο άδικος φόρος απ' τον έμμεσο. Είναι άδικο να πληρώνει ο φτωχός συνταξιούχος, το ίδιο με τον μεγαλοεπιχειρηματία και τον εφοπλιστή. Αντί να κερδίσει όμως το κράτος, έχασε. Ταυτόχρονα έχουμε λαθραία τσιγάρα, όπως την δεκαετία του '50. Γίνεται εμπόριο και της φορολογικής ταινίας απ' τα περίπτερα. Εκεί έχει καταντήσει η Ελλάδα», παρατήρησε.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αποτύχουν». «Μακάρι να επιτύχουν. Γιατί εγώ βλέπω την ανεργία να αυξάνει και την οικονομία ήδη κατεστραμμένη. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Καταστρέφεται η χώρα. Ο καθείς ας διαλέξει το δρόμο που πρέπει να πάρει», κατέληξε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα