Είναι αργία η 28η Οκτωβρίου; Πως αμείβεται;

Η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση, η απασχόληση των μισθωτών σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφ' όσον αποφασισθεί αυτό. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και επομένως, χαρακτηρίζεται ως κατ' έθιμο αργία.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των μισθωτών που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

Έτσι ισχύουν τα εξής:

Α) Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως -κατ' έθιμο- αργία ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, διάταγμα, υπουργική απόφαση, κανονισμός κ.λπ., οι μισθωτοί -πέρα από τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους- δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.

Β) Αντιθέτως, αν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφ' όσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους [αν αμείβονται με μισθό] και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους [αν αμείβονται με ημερομίσθιο], καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους [αν αμείβονται με ημερομίσθιο] ή το 1/25 του μισθού τους [αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό]

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα