Κόβονται επιδόματα, αυξάνονται οι εισφορές στην Υγεία - πρόνοια

Δεν μπορούν με τίποτα να γεμίζουν τα άδεια κρατικά ταμεία και οι αλλαγές που προωθούνται θέλουν και νέες περικοπές από χώρους "εύκολους". Στους βασικούς στόχους ο χώρος της υγείας και της πρόνοιας.

Ένα μεφάλο κύμα δραματικών μέτρων στην Υγεία περιμένει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους:
Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται τα φάρμακα ενώ και τα επιδόματα για αναπήρους και πολύτεκνους δέχονται τα μεγαλύτερα χτυπήματα.
Ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι:
Προσαρμογή οικογενειακών επιδομάτων (350 εκατ. ευρώ)
Αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων (270 εκατ. ευρώ)

Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων
Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων

Χορήγηση ΕΚΑΣ στους άνω των 65 ετών συνταξιούχους (115 εκατ. ευρώ)
Κατάργηση εποχικών επιδομάτων (50 εκατ. ευρώ)
Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας (30 εκατ. ευρώ)
Αναπροσαρμογή δαπάνης μετακίνησης νεφροπαθών

Κι όλα αυτά ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων άγγιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τους τρεις μήνες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν καταρχάς τα επιδόματα των αναπήρων τα οποία είχαν ούτως ή άλλως κοπεί σε περίπου 40.000 άτομα.

Κάθε ανάπηρος αναμένεται να χάσει από 200  έως και 500 ευρώ (πιθανώς και παραπάνω) από το ψαλίδισμα που θα υποστούν οι ενισχύσεις στις ευαίσθητες αυτές ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε σ αυτό που θα πρέπει να καταλήξουν οι αρχηγοί είναι τα αναπηρικά επιδόματα να κοπούν ακόμη και κατά 50%.

Εκτός αυτού με βάσει το μητρώο που έχει συνταχθεί θα επανεξετασθούν οι δικαιούχοι τόσο ονομαστικά από τους καταλόγους όσο και με ειδικές εξετάσεις και είναι υπό συζήτηση κάποιες ομάδες αναπήρων να χάσουν τελείως το επίδομά τους.
Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί δραστικά το επίδομα μετακίνησης των νεφροπαθών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, να ταξιδεύουν για μια αιμοκάθαρση.

Το μεγάλο χτύπημα όμως θα έρθει στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες οι οποίες θα στερηθούν το επίδομά τους. Αυτό που είναι υπό μελέτη είναι να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια άρα το επίδομα να δίνεται σε πολύ λίγους και στους υπόλοιπους να καταργηθεί πλήρως ώστε να αντικατασταθεί με ένα επίδομα  των 20 ευρώ.
Αυτό θα σημάνει βέβαια μεγάλο χτύπημα στις ελληνικές οικογένειες δεδομένου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα.
Άλλωστε στις περισσότερες προηγμένες χώρες χορηγούνται ανάλογα επιδόματα στους πολύτεκνους με εξαίρεση την Κίνα που πράττει ακριβώς το αντίθετο, βάζοντας και πρόστιμα στους πολύτεκνους.

Στο ελάχιστο δυνατό σημείο αναμένεται να περισταλεί η φαρμακευτική δαπάνη και από τα 2,88 δις ευρώ που είχε αρχικά υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση θα περιορισθεί στα 2 με 2,1 δις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγκαστικά θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων ώστε να μην επιβαρύνονται τα κρατικά Ταμεία.

Αυτό που συζητείται επίσης είναι να ζητηθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους φαρμακοβιομηχάνους ειδικά στα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Οι εκπτώσεις αυτές θα ζητηθούν κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αποτελεί και τον μεγάλο αγοραστή φαρμάκων του Ελληνικού κράτους.

Στο ίδιο πλαίσιο θα αυξηθεί και το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία ώστε να φθάσει πολύ περισσότερο από το 50% στο ΕΣΥ. Άλλωστε και οι τιμές των φαρμάκων και ειδικά των γενόσημων θα μειωθούν με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Και τα πιο δύσκολα θα έρθουν για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ αφού εξετάζεται να αυξηθεί η συνεισφορά για ιατρική περίθαλψη από 10 ευρώ στα 20 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα