Αυθαίρετα: Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ανοιχτό το θέμα για αλλαγές στο καθεστώς τακτοποίησης των αυθαιρέτων αφήνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση από το ΥΠΕΚΑ εξετάζουν τα ενδεχόμενα να δοθεί νέα παράταση ή να αυξηθούν οι δόσεις και να μειωθούν τα πρόστιμα.

«Στόχος μας είναι το κλίμα να γίνει πιο φιλικό για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση και πλήρωσαν κάποιες από τις δόσεις τους τελευταίους μήνες έχουν κηρύξει... στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστού. Επίσης, πενιχρά είναι τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί σε σχέση με το ποσό που αρχικά ήλπιζαν οι υπεύθυνοι ότι θα συγκέντρωναν από το μέτρο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαν εισπραχθεί περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από παράβολα και πρόστιμα, ενώ ανέμεναν να συγκεντρώσουν περίπου 4 δισ. από το σύνολο του μέτρου. Η ολοκλήρωση της ρύθμισης και των 327.684 δηλώσεων θα φέρει εισπράξεις περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον Ν.4014/2012, θα διοχετευθεί στο Πράσινο Ταμείο.

Μέχρι στιγμής από το ΥΠΕΚΑ δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης. Αν τελικά δεν δοθεί νέα παράταση, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ενδεικτικό της πρόθεσης για αλλαγή στο σκηνικό της τακτοποίησης είναι η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Λιβιεράτου (φωτ.), ο οποίος χαρακτήρισε «μείζον» το θέμα των αυθαιρέτων λέγοντας ότι «απασχολεί και τον πρωθυπουργό».

Σημειώνεται ότι μείωση των προστίμων κατά 40% έχουν ήδη ζητήσει οι κατασκευαστές, ενώ έχει «πέσει» και η πρόταση για κανονισμό των δόσεων με βάση και εισοδηματικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα