Γιούνκερ: Ναι στην Επιτροπεία, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα

Την αντίθεσή του στην πρόταση, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται «σκέψη» σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να τοποθετηθεί μόνο στην Ελλάδα Επίτροπος εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος στην ιδέα στενότερης επιτήρησης για χώρες του ευρώ που λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ και «παρεκκλίνουν διαρκώς».

«Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο»  δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να «εξατομικεύεται» η περίπτωση της Ελλάδας.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την Ελλάδα. Εάν είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε στην συνθήκη ότι αυτό θα το κάνουμε σε χώρες που συνεχώς είναι εκτός στόχων, τότε δεν είμαι αντίθετος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το έχουμε αυτό μόνο σε σχέση με την Ελλάδα», είπε ο Γιούνκερ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Reuters.

Μετριοπαθής ήταν και η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει τη θέση της Γερμανίας στο θέμα.

«Νομίζω ότι κάνουμε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε», είπε η Α.Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Αφορά το πως η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στήριξη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να συμμορφωθεί, άρα υπάρχουν στόχοι. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η Ελλάδα και άλλες χώρες το συζητήσουν αυτό. Για αυτό το λόγο δεν θέλω μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά μια εποικοδομητική που να είναι πετυχημένη. Πετυχημένη για τους πολίτες της Ελλάδας και τίποτα άλλο» πρόσθεσε.

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δημιουργήσει ένα δρόμο ελπίδας προς την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

«Τι θα πω στην αρχή της συνάντησης σήμερα: Αυτό το συμβούλιο πρέπει να είναι ένα συμβούλιο που θα δείχνει προς ένα δρόμο ελπίδας» έγραψε ο πρόεδρος της ΕΕ στο Twitter.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα