Ο γάμος Alpha Bank και Eurobank φέρνει νέες συγχωνεύσεις τραπεζών

Τον δρόμο και για περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών ανοίγει ο «γάμος» μεταξύ Alpha Bank και Eurobank που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το νέο σχήμα (το όνομα του οποίου αποτελεί μέχρι στιγμής επτασφράγιστο μυστικό) θα μπορέσει πιο εύκολα να αντλήσει πόρους από την αγορά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση και όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση-μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου.

Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα κεφάλαια που θα μπουν από το Κατάρ που μέχρι σήμερα μετείχε στην Alpha Bank. Η τελική συμφωνία έχει τη συγκατάθεση της κυβέρνησης που εκτιμά ότι ανοίγει αφενός ο δρόμος και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις και αφετέρου ότι αυτή η κίνηση θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και το Χρηματιστήριο. Το deal μεταξύ Alpha και Eurobank, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προέκυψε για τρεις λόγους. Πρώτον, εξαιτίας του καταποντισμού των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν δισεκατομμύρια ευρώ και οδηγούσε σε εκμηδενισμό τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται μετά απαγορευτική η αύξηση κεφαλαίων.

Δεύτερον, εξαιτίας των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου πως τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, όπερ σημαίνει ότι θα κρατικοποιούνταν και τρίτον, εξαιτίας της ανάγκης προσέλκυσης νέων κεφαλαίων για να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι αναμένεται να υποχωρήσουν από την αύξηση των επισφαλών δανείων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών και εν συνεχεία θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής. Πρόεδρος του νέου σχήματος φέρεται να είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και διευθύνοντες σύμβουλοι οι δύο νυν διευθύνοντες σύμβουλοι των Αlpha Bank και Eurobank, Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος. Αμεσα θα γίνει και ο εξορθολογισμός του δικτύου, με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές που υπάρχει αλληλοκάλυψη και άνοιγμα σε νέα σημεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα