Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος ερευνά συναλλαγές Proton Bank - Λαυρεντιάδη

Το πάγωμα των λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μιας σειράς στελεχών της Proton Bank διέταξε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς εξετάζει ασυνήθιστες συναλλαγές ποσού 51 εκατ. ευρώ που φέρεται να άλλαξε χέρια ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη.
Ο κ. Λαυρεντιάδης - που κατέχει ποσοστό περίπου 15% της Proton Bank - σε ανακοίνωσή του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές. Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που εντόπισε την ασυνήθιστη διαδρομή του ποσού, με αποτέλεσμα να αποστείλει την υπόθεση στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζουν «ασυνήθιστες» τις συναλλαγές αυτές, αλλά δεν μιλούν ευθέως για υπεξαίρεση χρημάτων, χωρίς όμως και να το αποκλείουν, τονίζοντας ότι πλέον η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες της τράπεζας.
Παράλληλα, και ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, την Παρασκευή αντικαταστάθηκε το Διοικητικό Συμβούλιου της Ρroton Βank. Οπως ανακοινώθηκε από την Ρroton Βank, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γ. Τανισκίδη.

Η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Ρroton Βank.
2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.

Η απάντηση Λαυρεντιάδη. Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Λαυρεντιάδης αναφέρει ότι: «Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμειξης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο». Και προσθέτει ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα «κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα».

tanea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα