"Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας"

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το υπέρογκο βάρος τους χρέους της Ελλάδας, προτείνοντας ότι αυτό θα πρέπει να αναληφθεί από έναν ανεξάρτητο φορέα που θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωσή του.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν στην ουσία υποτίμηση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα «αποπληρώνει τα χρέη της σε ένα ισχυρό νόμισμα, το οποίο είναι τρέλα»

Για το λόγο αυτό πρότεινε να μεταβιβαστεί το ελληνικό χρέος σε έναν ανεξάρτητο φορέα, όπως είχε κάνει η Γαλλία τη δεκαετία του 1930, στον οποίο θα υπάρχει συμβολή της ΕΚΤ και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας ο φορέας αυτός θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές το πότε, πως και σε ποιο βαθμό θα αποζημιωθούν.

Σε ότι αφορά τα σχέδια διάσωσης που είναι σε εξέλιξη ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν επισήμανε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να προσθέτουμε χρέος σε ένα βάρος που ήδη είναι μη βιώσιμο» και πρόσθεσε ότι «οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες, όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα, γνώριζαν ότι αναλάμβαναν κίνδυνο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα