Κυπριακό: Πρόοδος αλλά χωρίς συμφωνία. Νέα διάσκεψη

Έληξαν οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Όπως έγινε γνωστό η Διάσκεψη θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου, κατ'αρχάς σε τεχνικό επίπεδο, για τα ζητήματα ασφαλείας. Σε επόμενη ημερομηνία, θα οριστεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Λίγο πριν τις 00:00 με βήματα προόδου αλλά και ανοιχτά τα κρίσιμα ζητήματα των εγγυήσεων ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της σημερινής πρώτης ημέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο.

"Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18/1 σε επίπεδο τεχνοκρατών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

"Tην ελληνική πλευρά θα εκπροσωπεί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης", ανέφερε.

"Επόμενο βήμα,  η συνέχιση της σημερινής Διάσκεψης. Σε πολιτικό επίπεδο, η εκπροσώπηση θα είναι ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι στη σύνθεση. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα", τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ αναμένεται η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιστορική και αναγκαία τη Διάσκεψη. "Αν μπορούσαμε ωστόσο, να είχαμε κατάληξη, θα ήταν ακόμα καλύτερα", σχολίασε, προσθέτοντας πως δε υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση για αύριο. "Ενδεχομένως με την κα Μογκερίνι κι ανάλογα με το πρόγραμμα", είπε.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε).

Το επόμενο βήμα, είναι η σύσταση της Ομάδας Εργασίας, αναφέρει ανώτερη διπλωματική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μόνη αντιπροσωπεία που ήταν καλά προετοιμασμένη ήταν η κυπριακή και υπογράμμισε ότι μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης είπε ότι ήταν σημαντική η συνεισφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος βοήθησε στη διάσωση της διαδικασίας μέσω της πρότασής του για το Σύμφωνο Φιλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή όπως αναφέρει το mignatiou.gr, οι Τούρκοι παρέμειναν στις αδιάλλακτες θέσεις τους επιμένοντας την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η Διάσκεψη να συνεχιστεί με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

 

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η  Καθημερινή Κύπρου μεταδίδει αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις απάντησε: «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (σ.σ. εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)».

Το ίδιο μέσο αναφέρει πως ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε μετά το πέρας των συζητήσεων πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια της διάσκεψης. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Η Ε.Ε. έλαβε μέρος ως παρατηρητής. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εξασφαλίζει αυτά με βάση την λογική win-win. Από τώρα και στο εξής θα γίνουν συνατνήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τις διαφορές. Τουρκία και ΤΔΒΚ ταυτίζονται. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό.

Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δυο πλευρών.

Για εμάς το βασικό κριτήριο είναι αυτά που ζητά ο τ/κ λαός από Τουρκία. Σε κάθε πρωτεύουσα θα πρετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς. Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς. Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Στην νέα περίοδο οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτές τις ανοιχτές πηγές των πέντε κεφαλαίων. Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα