Κύπρος: Καίει κυβέρνηση και αντιπολίτευση το έγγραφο για το Νταβός

Πολλαπλές αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η διαρροή του εγγράφου που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον ΓΓ των ΗΕ στο Νταβός για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, με οξείες αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού, μόλις τρεις ώρες μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε η διαρροή του εγγράφου, παρά τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο του σώματος. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της στο Προεδρικό, κατηγορώντας το ανοικτά για τη διαρροή, ως μια σκόπιμη ενέργεια, προκειμένου να τερματιστεί η διαδικασία παραχώρησης εγγράφων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη δίνη της αντιπαράθεσης το Προεδρικό ενέπλεξε και τα ΜΜΕ, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να καλεί τις διαδικτυακές ιστοσελίδες SigmaLive και Philenews να τοποθετηθούν επί της διαρροής, ξεκαθαρίζοντας κατά πόσον η διαρροή του εγγράφου έγινε από πλευράς Προεδρικού, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ή όχι.

Απαντώντας στην έκκληση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με δήλωσή του στο SigmaLive, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ Χρύσανθος Τσουρούλλης ανέφερε:

«Η αλφαβήτα της δημοσιογραφίας περιλαμβάνει την προστασία των πηγών του κάθε δημοσιογράφου και του κάθε δημοσιογραφικού οργανισμού, εμείς θεωρούμε ότι και χθες υπηρετήσαμε την αποστολή μας για ελεύθερη και απρόσκοπτη ενημέρωση του Κύπριου πολίτη».

 

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για διαπλοκή πολιτικών και λειτουργών των ΜΜΕ, με επιδίωξη να προωθηθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Αναθεωρεί το Προεδρικό

Ως αποτέλεσμα της διαρροής, το Προεδρικό δηλώνει ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική παραχώρησης εγγράφων προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του στο SigmaLife (ίδε σελίδες 6-8), δήλωσε απογοητευμένος για τη διαρροή, προβαίνοντας μάλιστα σε μια πρόβλεψη. Ότι αν, τελικά, δώσει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, κάποιοι θα επικαλεστούν μόνον τις τουρκικές θέσεις και θα τις προβάλλουν σαν να είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Να υπομνηστεί ότι σε προχθεσινή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της Κυβέρνησης, επικρίνοντας τους υπευθύνους της διαρροής ότι, με την ενέργειά τους, πλήττουν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την υφιστάμενη τακτική, βάσει της οποίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορούν να μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο και επιτόπου να μελετούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Σε άλλες του δηλώσεις χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται σε μορφή κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια ώρα, κόμματα της αντιπολίτευσης φωτογραφίζουν την Κυβέρνηση για τις διαρροές, υποστηρίζοντας ότι γίνεται σκόπιμα, για να τερματιστεί η παραχώρηση εγγράφων και να επιβληθεί συσκότιση όσον αφορά την ενημέρωση για τη διαδικασία στο Κυπριακό.

Πάντα η Κυβέρνηση έκανε τις διαρροές;

Σχολιάζοντας τα περί καλοστημένου παιγνιδιού από το Προεδρικό με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Aβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε, «αν δεχθώ ότι οι κυβερνώντες είναι αυτοί που διαρρέουν τα έγγραφα στο επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, να δεχθώ ότι και όταν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων γίνονταν διαρροές, πάντα η Κυβέρνηση έκανε τις διαρροές; Να σοβαρευτούμε όλοι, αυτά που συμβαίνουν, και συμβαίνουν διαχρονικά, δεν τιμούν κανέναν από εμάς», υπέδειξε.

Διαπλοκή πολιτικών και ΜΜΕ

Σε διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και λειτουργών ΜΜΕ απέδωσε τη διαρροή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», λέγοντας ότι υπάρχει συνεννόηση και προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Ερωτηθείς αναφορικά με τις κατηγορίες άλλων κομμάτων, ότι η Κυβέρνηση διέρρευσε το έγγραφο, είπε ότι είναι και αυτή μια προσέγγιση και πως το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι, αν γίνει αυτό το πράγμα, τότε θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Κάποιοι, είπε, συνειδητά θέλουν να δυσκολέψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Κακοστημένο παιγνίδι
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί ευθέως το Προεδρικό για τη διαρροή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κακοστημένο παιγνίδι που θυμίζει βυζαντινισμούς του χειρίστου είδους. «Από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε, μετά την πίεση του Δημοκρατικού Κόμματος, να ενημερώσει με έγγραφα τα κόμματα, είχαμε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Δυστυχώς, οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν. Και επιβεβαιώθηκε, επίσης, για μιαν ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που στηρίζουν την πολιτική της στο Κυπριακό, θέλουν τον λαό στο σκοτάδι. Ανησυχούν ότι εάν ο λαός ενημερωθεί, θα απορρίψει και αυτά που διαπραγματεύονται και αυτά που αποδέχτηκαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ότι η διαρροή του εγγράφου «ήταν καλοστημένο παιγνίδι του Προεδρικού», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «ο Γκέμπελς έλεγε ότι όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις και όσες περισσότερες φορές το πεις, τόσο περισσότερο θα γίνεις πιστευτός και ενδεχομένως να το πιστέψεις στο τέλος και εσύ ο ίδιος, βέβαια, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, και νομίζω αυτό θα συμβεί με το ΔΗΚΟ».

Το άφησε να διαρρεύσει η Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος φωτογράφισε την Κυβέρνηση για τη διαρροή των εγγράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έγγραφο άνευ ουσίας, το οποίο δεν θα διέρρεε κάποιος ο οποίος θα ήθελε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις. «Άποψή μου είναι ότι το διέρρευσε η Κυβέρνηση. Η διαρροή δεν έγινε από την ΕΔΕΚ», τόνισε.

Δεν θέλουν τις θεματικές συζητήσεις
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας καταδίκασε το γεγονός, λέγοντας ότι το θέμα συνδέεται άμεσα με την απόφαση για πραγματοποίηση θεματικών συναντήσεων για το Κυπριακό, όπως προέβλεπε η εισήγηση του κόμματός του και έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός που άφησε το έγγραφο να διαρρεύσει είναι σαν να μη θέλει να γίνουν αυτές οι συζητήσεις, είπε, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο να μην ακυρώσει με ευκολία αυτή του την απόφαση.

Κοιτάζουν τις διαρροές, αντί την ουσία

Κάποιοι θέλουν να κάνουν κύριο ζήτημα τις διαρροές, αντί να συζητούμε σοβαρά στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Σε δήλωσή του στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «διέρρευσαν με λανθασμένο τρόπο και φρασεολογία μια στιχομυθία που είχα με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, και ιδιαίτερα η φράση ΔΗΣΑΚΕΛ που μου αποδόθηκε δεν ελέχθη από μένα, αλλά από τον ίδιο. Είχα τοποθετηθεί ότι στις θεματικές, όπως θα ξεκινήσουν και μάλιστα με την επιφύλαξη πιθανών διαρροών, δεν θα συμμετείχα στην πρώτη, για να δω κατά πόσον θα γίνει σωστή σοβαρή συζήτηση και χωρίς διαρροές», πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης.

Εκ του πονηρού η διαρροή

Η διαρροή του εγγράφου ήταν εσκεμμένη και εκ του πονηρού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι η διαρροή είχε έναν και μοναδικό στόχο, να ανατρέψει την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για παροχή των εγγράφων στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και για θεματικές τακτικές συνεδριάσεις του ΕΣ, προς ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Την ανάγκη συνεργασίας τονίζουν Άντρος-Αβέρωφ

Μηνύματα για την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις, για επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού, έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που συναντήθηκαν χθες στα Γραφεία του ΑΚΕΛ.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επαφές του κ. Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

«Τον έχω ενημερώσει διεξοδικά και ολοκληρωμένα γύρω από τις επαφές που είχαμε στην Τουρκία και έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Νεοφύτου, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί «ότι είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων να ανταλλάσσουμε απόψεις για το Κυπριακό σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης».

Στις δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία
«Δεν ήταν μόνο μια κομματική αποστολή, αλλά ήταν μια εθνική αποστολή, γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε έναν ηγέτη ενός κόμματος να παρουσιάσει στον Τούρκο Πρωθυπουργό και στον Τούρκο ΥΠΕΞ τις θέσεις της ε/κ πλευράς, κάτι πάρα πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχα, θεωρώ πως έχουμε καλύτερη εικόνα ως ε/κ πλευρά για τις σκέψεις εκ μέρους της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Θεοχάρους κατά Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ
«Τελικά είναι άνθρακας ο θησαυρός του εύφορου κλίματος στο Κυπριακό, όπως και η ομοσπονδιακή λύση. Αυτό αποκαλύπτεται από το έγγραφο, το οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον οποίο ζητά χρόνο, διότι, όπως τονίζει, στα περισσότερα θέματα δεν υπάρχει συμφωνία και σε άλλα ουσιώδη δεν έχουν καταλήξει καν».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Ποιος δημιούργησε αυτό το παραπλανητικό κλίμα; Δεν είναι τα στελέχη της Κυβέρνησης και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που παίζουν με τα συναισθήματα των απλών πολιτών και υπόσχονται τάχα δημοκρατική λύση και επιστροφή; Δεν είναι υπόλογοι στο λαό;». Καταλήγοντας η κ. Θεοχάρους τονίζει: «Μαέστρος αυτής της στημένης παράστασης είναι ο κ. Έιντε, ο οποίος έχει χάσει την αξιοπιστία του, αφού είναι πλέον σαφές ότι παίζει με τουρκικά χαρτιά διεθνώς. Επιδιώκει να διευκολύνει την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω ψευδών παραστάσεων στο Κυπριακό».

Διέρρευσε το απόρρητο έγγραφο με τις εκτιμήσεις Αναστασιάδη για το Κυπριακό

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα