Το τουρκικό "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ, σε επιφυλακή Αθήνα - Λευκωσία

Στην περιοχή της Καρπασίας βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν εάν θα ακολουθήσει τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε και θα εισέλθει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει τα οικόπεδα 2,3 και 9 για έρευνες. Στο τελευταίο, μάλιστα, οικόπεδο βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ και πραγματοποιεί γεώτρηση.

Η κίνηση αυτή του γεωτρύπανου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενόχλησε σφόδρα την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σήμερα, όμως, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στην ίδια περιοχή, δεσμεύοντας 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ρωσία δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την ημέρα έναρξης των ασκήσεων με δοκιμαστικές βολές ρουκετών, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

Αεροναυτικές ασκήσεις, όμως, θα πραγματοποιήσει και το Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο.

Αναστασιάδης: Δεν επιστρέφω σε διάλογο κωφών

Χθες, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες, πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε πως οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ανέφερε πως κάποιοι τρίτοι, από ξένες χώρες, συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν, μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων.

«Θέλω να τους υποδείξω», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, «πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και εφόσον εξευρεθεί λύση, μέσα από τη λύση αυτή βεβαίως θα καρπωθούν από τα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα