Κλοπή πίνακα αξίας 6.000.000 ευρώ αναστάτωσε την Κύπρο

Η κλοπή ενός κορυφαίου έργου τέχνης έχει αναστατώσει όλη την Κύπρο τα τελευταία 24ωρα. Ο λόγος για έναν πίνακα του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά, αξίας 6.000.000 ευρώ, που έκανε φτερά από το σπίτι του ιδιοκτήτη του! Η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στη σύλληψη δύο υπόπτων και αναζητεί ακόμη έναν, ενώ άγνωστη παραμένει -προς το παρόν- η τύχη του πολύτιμου πίνακα.

Η καταγγελία της πρωτοφανούς -στα χρονικά του νησιού- κλοπής έγινε τη Δευτέρα από 70χρονο κάτοικο της Απαισιάς Λεμεσού. Σύμφωνα με αυτή, μεταξύ 9.50 π.μ. και 2.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας έγινε διάρρηξη στην κατοικία του και κλάπηκε ο πίνακας του Ντεγκά, που φιλοτεχνήθηκε το 1870. Πρόκειται για έργο διαστάσεων 61x47 εκατοστών, που απεικονίζει μια μπαλαρίνα. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, κλάπηκε επίσης ένα μεταλλικό χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε εφτά χρυσά ρολόγια, τρία ζευγάρια χρυσά γυαλιά όπερας, τρία χρυσά γυαλιά και 20 μανικετόκουμπα, συνολικής αξίας 157.000 ευρώ.

Οπως αναφέρουν κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο ο πολύτιμος πίνακας όσο και τα άλλα τιμαλφή που κλάπηκαν δεν καλύπτονται από ασφάλεια. Με βάση την εκτίμηση των Αρχών, η κλοπή ήταν στοχευμένη, καθώς στο συγκεκριμένο σπίτι φιλοξενούνταν κι άλλα έργα τέχνης που δεν αφαιρέθηκαν από τους δράστες.

«Φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις ο στόχος να ήταν ο συγκεκριμένος πίνακας, γιατί υπήρχαν επίσης πολλοί άλλοι πίνακες μεγάλης αξίας, οι οποίοι όμως δεν έχουν κλαπεί από την κατοικία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης.

Οι συλληφθέντες

Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο Ελληνοκύπριοι, ένας 42χρονος και ένας 53χρονος, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για «συνωμοσία προς διάπραξη αδικήματος». Το δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη κράτηση των δύο συλληφθέντων, ενώ οι αστυνομικοί αναζητούν και έναν 55χρονο Ρώσο για την ίδια υπόθεση.

Οι δύο από τους υπόπτους, ο 53χρονος Ελληνοκύπριος και ο 55χρονος Ρώσος, φέρεται να διαπραγματεύονταν με τον 70χρονο την αγορά πινάκων της συλλογής του, καθώς και την αγορά της ίδιας της κατοικίας. Ο 42χρονος Ελληνοκύπριος συνόδευε τους δύο υποψήφιους αγοραστές κατά την ξενάγηση στο σπίτι-γκαλερί, όπως και στις επαφές που είχαν με τον συλλέκτη. Η διάρρηξη φαίνεται πως έγινε όταν ο 70χρονος έφυγε από το σπίτι του για να διαπραγματευτεί την αγοραπωλησία με τους υποψήφιους αγοραστές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα