Δέσμευση Μπαν Κι-μουν για επίλυση του Κυπριακού

Την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά του να συμβάλει και να βοηθήσει για την επίλυση του Κυπριακού, αρχικά μέσω του νέου ειδικού αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με προσωπική εμπλοκή, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνάντησε αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, δεν υπήρξε ευκαιρία για να «ανταλλάξουν χειραψία» οι δυο πρόεδροι, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στη δεξίωση που διοργανώνει ο Μπαν Κι-μουν για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση, «όχι μόνο γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, αλλά και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό συντομότερο λύση του Κυπριακού».

«Έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η επιδημία του Έμπολα, οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που -όπως ανέφερε- «μέσα από τον εξτρεμισμό προκαλεί ένα πραγματικό δέος στην Ανθρωπότητα».

Στη συνάντηση παρέστησαν, από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε, σε γραπτή δήλωσή του, ότι «συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα