Κύπρος: Με το όπλο του νερού στα χέρια είναι οι Τούρκοι

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει ότι όπου που’ναι ολοκληρώνεται το έργο «Σχέδιο του Αιώνα» και έτσι σύντομα θα τρέξει τουρκικό νερό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Μάλιστα ο Ιχσάν Σενέρ, υπεύθυνος του κυβερνώντος ΑΚΡ για την προώθηση και τις σχέσεις με τα μμε, έδωσε χθες στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση του ότι το νερό από το φράγμα Anamur Alaköprü, στη νότια επαρχία της Μερσίνας θα ρεύσει στην κατεχόμενη Λευκωσία το Σεπτέμβριο και στο υπόλοιπο κομμάτι του ψευδοκράτους το 2015.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δασών και Υποθέσεων Νερού με την ολοκλήρωση του έργου θα μεταφέρονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Το 50,3% του νερού θα είναι πόσιμο και το 49,7% για τις ανάγκες ύδρευσης. Το νερό αυτό θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι ο αγωγός έχει μήκος 80.101 μέτρα και ότι το κόστος του θα ξεπεράσει τα 782,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους, Χαμίτ Μπακιρτσί είχε πει ότι το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στις ελεύθερες περιοχές στο μέλλον «εάν επικρατήσει αμοιβαία καλή θέληση και κατανόηση». Κι αυτό αφού υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι να αντιμετωπιστεί η ανομβρία και η έλλειψη νερού που προκαλείται από τους υπόγειους και επιφανειακούς υδάτινους πόρους της.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα