Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο. Οι περιορισμοί

Αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα τις τελικές αποφάσεις για το κούρεμα των καταθέσεων και τους περιοριστικούς όρους στις συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου ενδέχεται να ξεπεράσουν το 40%. Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται επίσης οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα, κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκονται οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις του Μαρτίου για χιλιάδες Κυπρίους.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία

• Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

• Απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων εκτός της Κύπρου. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Κύπρου, έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Κύπρο, με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι €5.000 τον μήνα ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες.

• Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

• Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €3000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

• Απαγορεύεται χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα περιοριστικά μέτρα.

• Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

• Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων:

1. Όλα τα χρήματα που μεταφέρονται από την αλλοδαπή προς τη Δημοκρατία.

2. Διπλωματικές αποστολές

3. χρηματοοικονομικές συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος

4. Πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή

5. Η Δημοκρατία

6. Η Κεντρική Τράπεζα.

Στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της: «Η τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιωποιηθεί τις επόμενες μέρες. Θα είναι έτοιμη να αναλάβει και πάλι τον ρόλο της στις δανειακές δραστηριότητες της κυπριακής οικονομίας. Πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθει στην κερδοφορία». Ωστόσο, ανέφερε για το επόμενο διάστημαπως «οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα επηρεαστούν σημαντικά προς την αρνητική κατεύθυνση».

Επιπλεον παύθηκαν τα ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Στο τραπέζι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


Νέα συνάντηση έχει η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες του 24H στις συζητήσεις των δυο μερών τέθηκε θέμα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μάλιστα το ποσοστό που συζητείται είναι διψήφιος αριθμός.

Η Τρόικα είχε δείξει τις διαθέσεις σε αυτό το θέμα από την περίοδο που η Κύπρος κινούταν σε ρυθμούς εκλογών όταν με έκθεση που είχε στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τόνισε την ανάγκη αλλαγών και στα δημόσια οικονομικά, με μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η επαλήθευση ήρθε με την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου όπου στην "ουρά" του τονίζεται χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις στα δημόσια οικονομικά.

Αν και η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόνιζε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μειώσεων μισθών, ωστόσο φαίνεται πως οι πιέσεις της Τρόικας πιάνουν τόπο.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει ξεκινήσει μια καταγραφή όλων των δεδομένων ώστε να υπάρξουν περικοπές δαπανών άνω του 10% χωρίς να "αγγίξουν" τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα