Δραματικές ώρες για την κυπριακή οικονομία μετά τη συμφωνία

Η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.

Η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, μετά από ένα μαραθώνιο συνομιλιών με την τρόικα, τους εταίρους και τους ευρωθεσμούς για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, που τελικά επικεντρώθηκε στις δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή.

Με βάση την απόφαση, η Λαϊκή κλείνει, χωρίζεται σε καλή και κακή, η καλή συγχωνεύεται με την Κύπρου και η κακή ρευστοποιείται. Οι καταθέτες λαμβάνουν αποζημιώσεις μέχρι του ποσού των 100.000 και όλα τα μεγαλύτερα ποσά χάνονται (100% κούρεμα). Η Κύπρου με το καλό κομμάτι της Λαϊκής θα υποστούν αναδιάρθρωση με κούρεμα στις καταθέσεις, και πάλι άνω των 100.000, σε ποσοστό ανάμεσα στο 32% και το 45%. Το ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, διότι μένει να υπολογιστεί η τελική νέα κατάσταση της τράπεζας, όμως είναι υποχρεωτικό πως θα πρέπει να κουρέψει τόσο, ώστε να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Με βάση τη συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την χρηματοδότηση του κυπριακού συστήματος και δε θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα 9,2 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω του ELA στην υπό κλείσιμο Λαϊκή. Ταυτόχρονα θα επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, άγνωστης έκτασης και διάρκειας, ενώ και οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη, αλλά σε άγνωστο μεταγενέστερο χρόνο, αφού ληφθούν μια σειρά μέτρων.

Ο επίτροπος Ρεν δε μασούσε τα λόγια του όταν παρομοίασε την δραματική κατάσταση με τις μέρες της εισβολής:


«Μπορούμε από σήμερα να αρχίσουμε να βοηθάμε τον Κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία του. Δεν υπήρχαν βέλτιστες λύσεις, μόνο σκληρές επιλογές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες για την Κύπρο και τους πλέον αδύναμους πολίτες της. Ο Μπαρόζο θα φτιάξει Task Force και για την Κύπρο... Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχουν περάσει και άλλες δύσκολες εποχές οι Κύπριοι (ξέρετε τι εννοώ) και ξεπέρασαν τις δυσκολίες. Είμαι σίγουρος ότι θα τις ξανά ξεπεράσουν».

«Δεν υπήρχε πολιτική δυνατότητα να πάρουμε τη σημερινή απόφαση την προηγούμενη Παρασκευή», είπε και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ που ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος προς το μνημόνιο δεν τερματίστηκε σήμερα.
Θα ακολουθήσει έλεγχος της τρόικας με νέα έκθεση βιωσιμότητας που θα πρέπει να λάβει υπόψιν τη νέα τάση της ύφεσης. Η Κύπρος δε, θα πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου, να υπογράψει αμέσως μετά, να περάσει το σχέδιο από τα εθνικά κοινοβούλια και τέλος να λάβει χρήματα από τα 10 δισ. ευρώ του προγράμματος σε τριμηνιαίες δόσεις - όπως η Ελλάδα. Η πρώτη δόση έρχεται στις αρχές Μαΐου. Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των τραπεζών θα συζητηθούν σήμερα με την Τρόικα. Η συμφωνία βασίζεται στο ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Όσο για τον κ. Σαρρή, αυτός μετά το πέρας των διαβουλεύσεων δήλωσε τα εξής: «Επιτέλους απόψε έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία. Πιστεύω ότι η χώρα μας απέφυγε την άτακτη χρεοκωπία και εξασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών. Ουσιαστικά, δεν έχουμε κερδίσει μονάχα μια μάχη. Πιστεύω ότι έχουμε αποφύγει τον ορατό κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη... Θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές αλλά πιστεύω ότι η οικονομία έχει τις δυνατότητες για μια επανεκκίνηση και μια ενίσχυση της κοινωνικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης».
Χάθηκε η Λαϊκή και το παιχνίδι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιστρέφει πίσω στην Κύπρο με μία μεγάλη ήττα, και την Κύπρο να βρίσκεται ενώπιον μίας νέας πληγής.
Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ήρθε και η επιβεβαίωση: ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ύψος του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το υγιές τμημα της Λαϊκής θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Που σημαίνει εκκαθάριση της Λαϊκής και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή ό,τι απαιτούσε από την αρχή το ΔΝΤ. Η τράπεζα Κύπρου θα απορροφήσει και το χρέος των 9 δισ. που έχει η Λαϊκή στον ELA.

Με τη συμφωνία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα συρρικωνθεί στον κοινοτικό μέσο όρο έως το 2018.

Το Eurogroup ζητά την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την Κυριακή αλλά «πάγωσε» με εντολή Αναστασιάδη, που ήθελε να τη χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί.

Το ύψος του πακέτου που χορηγείται στην Κύπρο φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το ύψος της συνεισφοράς του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, την κοινή συνέντευξη που ακολούθησε, δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί στο Ταμείο τη συμμετοχή του στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη. «Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη εκταμίευση θα γίνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα η κάθε δόση θα εκταμιεύεται μετά από αξιολόγηση της τρόικας, σε τριμηνιαία βάση.

Οι πρώτες πληροφορίες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ευρωπαϊκή πηγή μιλά για κούρεμα 40%.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως συμφωνήθηκε και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να «κλειδώσει» στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.

Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Νωρίτερα, η τρόικα είχε κάνει μια πρόταση ΣΟΚ: «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 60%,

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή - δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

Κύπρος: Η τελική συμφωνία του Eurogroup και αντιδράσειςVideo

Κύπρος: Το χρονικό της συμφωνίας της ντροπήςVideo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα