Κύπρος: Η τελική συμφωνία του Eurogroup και αντιδράσεις

Έπειτα από ένα διαπραγματευτικό θρίλερ δώδεκα ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Οι απαιτήσεις της τρόικας είχαν οδηγήσει τις επαφές σε αδιέξοδο, καθώς η κυπριακή πλευρά έκρινε πως οι τελευταίες αξιώσεις οδηγούσαν την Κύπρο σε οικονομική καταστροφή.

Μετά και την άρνηση της κυπριακής πλευράς να αποδεχτεί κούρεμα 50-60% στις καταθέσεις και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε κούρεμα 30% των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ (Τράπεζα Κύπρου - Λαϊκή) και διασφάλιση των καταθέσεων κάτω του προαναφερόμενου ποσού. Το ακριβές ποσοστό του κουρέματος θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, το χρέος της Λαϊκής Τράπεζας, ύψους 9 δις ευρώ στον ELA (Emergency Liquidity Assistance-Μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας) θα μεταφερθεί στην Τρ. Κύπρου, αλλά το χρέος θα παραμείνει «παγωμένο». Μάλιστα, σύμφωνα με τη La Repubblica, τα ποσά των ανασφάλιστων καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ θα μετατραπούν σε ομολόγα, κάτι το οποίο αναμένεται -εφόσον ισχύσει- να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους καταθέτες.

Ακολουθούν τα συμφωνηθέντα σημεία:

1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.

2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.

3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.

5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.

8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.


Η ανακοίνωση του Eurogroup αναλυτικά:

«To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.

Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.
Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου».

Όπως αναφέρεται, θα δημιουργηθούν από τη Λαϊκή Τράπεζα, δύο άλλες τράπεζες, η «καλή»και η «κακή».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής συνάντησαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Κυριακής την ακαμψία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη γραμμή της οποίας κινήθηκε διαπραγματευτικά και η γερμανική πλευρά, ενώ μετά από αρκετό καιρό φαίνεται πως και η Γαλλία συνέπλευσε στα ίδια νερά με τη Γερμανία. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στο «Canal +», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να μπει τέλος στην “οικονομία-καζίνο” της Κύπρου».

Οι εταίροι έπαιξαν δύσκολα, με την κυπριακή πλευρά να προβάλει αντιστάσεις στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις τους. Τελικά, μετά από πέντε και πλέον ώρες καθυστέρηση κι ενώ ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 ωρών, τρεις φορές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Eurogroup ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με αποκλειστικό αντικείμενο την καταρχήν πολιτική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και δανειστών.

Κύπριος υπουργός Οικονομικών: «Ο κυπριακός λαός θα περάσει δύσκολες στιγμές»

«Τελείωσε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που περίκλειε την κυπριακή οικονομία», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και πρόσθεσε: «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Είμαστε σε διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους μας» συμπλήρωσε, αλλά ταυτόχρονα τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κυπριακός λαός θα περάσει δύσκολες στιγμές». Όσο για το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι κυπριακές τράπεζες, ο κ. Σαρρής δήλωσε πως αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». «Πολλοί από τους διεθνείς εταίρους μας είναι απογοητευμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις» τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών και ανέφερε: «Είναι φυσικό να υπάρξουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα».

Ρέγκλινγκ: Η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση μετά από αξιολόγηση της τρόικας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «σε τριμηνιαία βάση θα γίνεται η εκταμίευση με βάση την αξιολόγηση της τρόικας», ενώ «η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται στις αρχές Μαΐου».

Κριστίν Λαγκάρντ: «Χαιρετίζω το θάρρος των κυπριακών αρχών»

«Χαιρετίζω το θάρρος των κυπριακών αρχών», δήλωσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η Τρόικα βρίσκεται στην Κύπρο ήδη, τώρα θα τελειοποιήσουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες» και τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μακροπρόθεσμη και δυνατή.

Όλι Ρεν: «Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε: «Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του», ενώ τόνισε ότι η Κύπρος έχει ξαναζήσει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν. «Η Κομισιόν θα δημιουργήσει Task Force για την Κύπρο» επεσήμανε.

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την Ευρωζώνη»

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την Ευρωζώνη» και επεσήμανε: «Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ». Μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία «καλύτερη από την προηγούμενη γιατί επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα των δύο τραπεζών».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει η εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και η αναδιάρθρωση της Τρ. Κύπρου. Η Λαϊκή τράπεζα θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η «καλή» τράπεζα θα απορροφηθεί από την τράπεζα Κύπρου. Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, διευκρίνισε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί το haircut στις καταθέσεις στη Τρ. Κύπρου», βάζοντας τέλος στην έντονη φημολογία περί 30% ή 40% κούρεμα.

Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται επικύρωση της κυπριακής Βουλής

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «χάθηκε χρόνος με την Κύπρο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, η κυπριακή συμφωνία χρειαζόταν bail-in και στις δύο μεγάλες τράπεζες». Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το Eurogroup επικύρωσε τελικά και το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λίγο αργότερα, έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη ανακοίνωση για το τι προβλέπεται στη συμφωνία:

Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ σήμερα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης - της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα