Κύπρος, Εκλογές 2013: Όλες οι εξελίξεις και εκτιμήσεις

Οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι ήδη προσέρχονται στις κάλπες, στα συνολικά 1.139 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις 7 το πρωί, θα διακοπεί από τις 12:00 μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, ενώ περίπου 15.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί αναμένεται να εργασθούν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ειδικότερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα εργασθούν 1.180 αστυνομικοί, διαβεβαιώνοντας πως παρά τον μειωμένο αριθμό σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2008, δεν θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότατα και η ασφάλεια των εκλογών.

Που θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

Ψήφος με «Χ» «+», και «√»

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 8:30 το βράδυ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 6:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα. Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο νέος Πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε ώρα που θα ανακοινωθεί μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.

Αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων

Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη το στοίχημα είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους στους ψηφοφόρους της ΔΗΚΟ, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, για να τους πείσουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Χριστόφια

Οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά και ως εκ τούτου η δεύτερη θέση, σε περίπτωση δεύτερου γύρου, παραμένει ανοικτή. Και στα δύο επιτελεία θεωρούν τον δικό τους υποψήφιο να προηγείται, ενώ εκτιμούν πως οι εκλογές θα είναι δύο γύρων.

Ειδικά στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος έπεσε στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Στις πικρίες και τον κατατρεγμό που βίωσε ως πρόεδρος αλλά και τις ατυχίες, που δυσχέραιναν το έργο του στάθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Εκείνο που τον πίκρανε περισσότερο, όπως ανέφερε στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του, ήταν η τραγωδία στο Μαρί, για την οποία ωστόσο, στο μακροσκελή απολογισμό του δεν αφιέρωσε παρά πέντε γραμμές.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στα της Οικονομίας, αποδίδοντας και πάλι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος στην ατυχία, την πρωτοφανή διεθνή κρίση και στις τράπεζες.

Επίσης, υπεραμύνθηκε δε σθεναρά του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση του διαπραγματεύτηκε με την τρόικα, καθώς, όπως επέμεινε κατόρθωσε να διατηρήσει το κυριαρχικό δικαίωμα Κύπρου να διαχειρίζεται τα ενεργειακά της κοιτάσματα, να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και να διαφυλάξει την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό.

Ψηλά στη λίστα των επιτευγμάτων της πενταετίας κατέταξε και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, οι οποίες όπως είπε αποτελούν το μεγαλύτερο κληροδότημα της διακυβέρνησης του στον κυπριακό λαό.

Σε ότι δε αφορά στο Κυπριακό ο κος Χριστόφιας, αφού σημείωσε πως έχει ήσυχη την συνείδηση του ότι έκανε ότι περνά από το χέρι του για την λύση του απέδωσε και πάλι το αδιέξοδο στην αδιαλλαξία της Άγκυρας και την στρεψοδικία του Έρογλου.

Τέλος, αφού απαρίθμησε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του από την ανάληψη και την επιτυχή διεκπεραίωση της προεδρίας της ΕΕ μέχρι την επίλυση του υδατικού και την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ο κος Χριστόφιας εξέφρασε το παράπονο του για την εξοντωτική κριτική που δέχθηκε.

Κλείνοντας, επανέλαβε πως θα συνεχίσει και ως απλός πολίτης να αγωνίζεται και να προσπαθεί για την Κύπρο και τον λαό της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα