Χριστόφιας: Αποφυγή πάση θυσία της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης

Την αποφυγή πάση θυσία ένταξης της χώρας του στον Μηχανισμό Στήριξης επιχειρεί ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως, αν τελικά η Κύπρος προσφύγει στον μηχανισμό, το πρόγραμμα βοήθειας θα αφορά στον τραπεζικό της τομέα (όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας) και μάλιστα μία συγκεκριμένη τράπεζα (Τη Λαϊκή Κύπρου), η οποία είναι εκτεθειμένη και αποτελεί τον ασθενή κρίκο στη Μεγαλόνησο.

Η Λευκωσία έχει προσφύγει και στη Μόσχα, επιχειρώντας να δανειοδοτηθεί με 5 -7 δις ευρώ, ενώ οι ανάγκες της, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις, ανέρχονται στο ποσό των 15 περίπου δις ευρώ.

Ερωτηθείς για το θέμα του διακρατικού δανείου από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Κύπρου περιορίστηκε να πει ότι καταβάλλονται προσπάθειες και, όταν υπάρξουν αποτελέσματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, θα ανακοινωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για λόγους που δεν έχουν γίνει αντιληπτοί, η Μόσχα προ ημερών διέψευσε ότι υφίσταται αίτημα δανειοδότησης της Κύπρου.

Είναι προφανές πως οι συζητήσεις Λευκωσίας - Μόσχας εξελίσσονται σε ανεπίσημο ακόμη επίπεδο και μέσω των γνωστών διαύλων επικοινωνίας που διαθέτει η κυπριακή πρωτεύουσα με τους ρωσικούς οικονομικού παράγοντες.

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο προκλήθηκε τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στα οποία οι κυπριακές τράπεζες ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένες, όσο και από την εσωτερική κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία υπέστη κραδασμούς μετά την αναγκαστική αλλαγή της διοικητικής ηγεσίας της και τους ελέγχους που διενεργήθηκαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα