Νέα MacBook Pro με θύρα Thunderbolt

Πιστή στο ραντεβού που είχε υποσχεθεί η Apple, παρουσίασε επίσημα εχθές Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, τη νέα σειρά μοντέλων φορητών υπολογιστών της δημοφιλούς οικογένειας MacBook Pro. Οι αναβαθμίσεις έγκεινται κυρίως στο εσωτερικό (τσιπ), σε μια νέα και λίαν πρωτοποριακή θύρα (Thundebolt), στη νέα κάμερα υψηλής ανάλυσης και καθόλου στον εξωτερικό σχεδιασμό ή στην ανάλυση της οθόνης.

Ξεκινώντας την ενδοσκόπηση, ως κεντρικοί επεξεργαστές (CPU) έχουν επιλεχθεί οι Core i5 και i7 σε εκδόσεις 2 πυρήνων για το μοντέλο MacBook Pro 13.3 και 4 πυρήνων για τα μοντέλα των 15.4 και 17 ιντσών. Οι συχνότητες κυμαίνονται στα 2.3GHz i5 - 2.7GHz i7 (MacBook Pro 13.3) έως και 2.0GHz i7 - 2.3GHz i7 (MacBook Pro 15.4) - το μεγάλο μοντέλο MacBook Pro 17 ιντσών ξεκινάει από τα 2.2GHz i7 και φτάνει έως τα 2.3GHz. Η συνοδευτική κεντρική μνήμη RAM είναι πλέον στα 4GB (ταχύτητας 1333MHz) για όλα τα μοντέλα, με δυνατότητα επέκτασης στα 8GB, μεγέθη άκρως ικανοποιητικά.
Η nVIDIA βγαίνει εκτός και μπαίνει η ATI ως προμηθευτής καρτών γραφικών, έτσι τα νέα μοντέλα 15.4 και 17 ιντσών διαθέτουν τις κάρτες ATI 6490M με αποκλειστική μνήμη γραφικών 256MB τύπου GDDR5 ή την ATI 6750M με 1GB GDDR5 (προαιρετικά στο 15.4 και στάνταρντ στο 17άρι μοντέλο). Όλα τα μοντέλα έχουν επίσης και μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 3000, με εξαίρεση το «μικρό» μοντέλο των 13.3 ιντσών που διαθέτει μόνο αυτή.

Η κάμερα πλέον ονομάζεται FaceTime HD με δυνατότητα λήψης και βίντεο-κλήσης σε υψηλή ανάλυση και αντικαθιστά την προγενέστερη ονόματι «iSight» VGA ανάλυσης. Μέσω του ιδίου ονόματος λογισμικού που παρέχεται δωρεάν με τα νέα μοντέλα (FaceTime) και στα υπάρχοντα με χρέωση 99 cents (δολάρια), ο ιδιοκτήτης ενός MacBook Pro, μπορεί να βιντεο-συνομιλεί με οποιονδήποτε άλλο χρήστη που διαθέτει iPhone 4, iPod Touch τελευταίας γενιάς ή έναν από τους νέους MacBook Pro. Στη περίπτωση που διαθέτει έναν παλαιότερο Mac με κάμερα iSight τότε η βιντεοκλήση περιορίζεται σε ποιότητα μη-υψηλής ανάλυσης VGA. Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου κυμαίνεται από τα 320GB έως τα 750GB ανάλογα το μοντέλο, ενώ παρέχεται η δυνατότητα (προαιρετικά φυσικά) παραγγελίας με SSD ταχύτατο δίσκο από 128GB έως 500GB. Οι συνδέσεις (ασύρματες - ενσύρματες) παραμένουν ως έχουν, ήτοι Ethernet 1Gbit και Wi-Fi b/g/n, όπως και οι θύρες (2xUSB 2.0, audio in/out, FireWire 800 - και Express Card μόνο στο 17άρι)...εκτός από μια: την Thundebolt.

Πριν από λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην νέα τεχνολογία τρόπου διασύνδεσης ονόματι LightPeak, η οποία προσφέρει τρομερά υψηλή ταχύτητα της τάξεως των 10Gbit/s ή αλλιώς 1,25 GigaByte ανά δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί επιπλέον να διασυνδέσει ένα σωρό διαφορετικές συσκευές μεταξύ τους αλλά και με τον υπολογιστή - συσκευές όπως οθόνη/ες, εκτυπωτές, σκληρό ή σκληρούς δίσκους πολύ υψηλών ταχυτήτων...περιορισμοί δεν υπάρχουν. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να μπλεκόμαστε με πολλά καλώδια που καταλήγουν στον υπολογιστή, καθώς χάρη στην θύρα Thundebolt (όπως μετονόμασε η Apple την τεχνολογία LightPeak), μπορούμε να συνδέουμε τις συσκευές σαν «τραινάκι», δηλαδή η κάθε Thunderbolt συσκευή διαθέτει δύο θύρες πχ. ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος: στη μία δέχεται το καλώδιο από τον MacBook Pro και από την άλλη θύρα ξεκινάει το δεύτερο καλώδιο που καταλήγει στην επόμενη συσκευή, όπως μια εξωτερική οθόνη (ή ένας δεύτερος σκληρός δίσκος ή ότι άλλο θέλουμε κ.ο.κ.). Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να συνδέσουμε «στη σειρά» έως και 7 συσκευές.

Το όμορφο όμως της υπόθεσης είναι ότι η Apple, δεν πρόσθεσε μια έξτρα θύρα στο σασί των MacBook Pro για την Thunderbolt τεχνολογία, αλλά την τροποποίησε ώστε να έχει ακριβώς το ίδιο βύσμα με την θύρα εξόδου «Mini DisplayPort», γλυτώνοντας πολύτιμο χώρο, χωρίς βέβαια να ακυρώνεται η λειτουργία του Mini DisplayPort, στην ουσία έχουμε δύο θύρες σε μία. Επίσης, στην τεχνολογία Thundebolt έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα να λειτουργεί και ως PCI-Express θύρα, χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες αυτό μεταφράζεται σε πλήρη ελευθερία των κατασκευαστών να δημιουργήσουν ότι περιφερειακό θελήσουν χωρίς περιορισμούς στην φαντασία τους, το οποίο να συνδέεται εύκολα και άμεσα στην Thunderbolt θύρα. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε την ευκολία σύνδεσης συσκευών και τις πολύ υψηλές ταχύτητες που επιτυγχάνει η Thunderbolt τεχνολογία / θύρα - αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα αρχείο των 4.3GB αντιγράφεται από εξωτερικό σκληρό σε άλλο εξωτερικό σκληρό σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα, αγγίζοντας τα 750MB ανά δευτερόλεπτο ταχύτητας, κάτι που με σύνδεση USB 2.0 θα αντιστοιχούσε σε αρκετά λεπτά της ώρας.

Τέλος, φτάσαμε στο μελανό σημείο, ποιο άλλο εκτός από την τιμή; Αυτό διότι, ως γνωστό, οι τιμές των προϊόντων Apple κατά την «μεταφορά» στην χώρα μας και κατά ένα «μαγικό τρόπο» χαίρουν σχεδόν 40% με 50% αύξησης τιμής, συνεπώς η αναφορά στις αμερικάνικες τιμές είναι περιττή έως και προκλητική, σε σχέση με τις ελληνικές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα