Θέλετε να "ξαναζωντανέψετε" τους δίσκους και τις κασέτες σας;

Αν οι παλιές σας βιντεοκασέτες – από την εποχή που «γράφατε» τηλεοπτικά προγράµµατα στο βίντεο –, οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες σας µένουν ξεχασµένα στα ντουλάπια σας, υπάρχει τρόπος να τα «ξαναζωντανέψετε»: ψηφιοποιήστε τα! Με το κατάλληλο πρόγραµµα επεξεργασίας βίντεο (όπως το Avid Free DV και το Wax) είναι πολύ εύκολο να µετατρέψετε το αναλογικό σας υλικό σε ψηφιακό, µεταφέροντάς το στον υπολογιστή. Χρησιµοποιήστε έναν µετατροπέα σήµατος, κωδικοποιήστε το υλικό σε MPEG-2 και φτιάξτε ένα DVD. Πρόκειται για την πιο χρονοβόρα µέθοδο, η οποία όµως σας δίνει την ευελιξία να επεξεργαστείτε το βίντεο όσο θέλετε, κάνοντας µοντάζ, προσθέτοντας ειδικά εφέ,µουσική κ.λπ.

Το µόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλώδιο Audio/Video(A/V) µε τρεις ακροδέκτες RCA (κόκκινο, λευκό και κίτρινο) ή ένα καλώδιο S-Video για σύνδεση συσκευών αναπαραγωγής εικόνας.

Αν θέλετε να επεξεργαστείτε το υλικό πριν το εγγράψετε σε DVD, «περάστε» το στον υπολογιστή από το βίντεο ή την αναλογική σας βιντεοκάµερα, χρησιµοποιώντας µια ψηφιακή κάµερα (DV), η οποία θα µετατρέψει το αναλογικό σήµα σε ψηφιακό.

Συνδέστε την αναλογική βιντεοκάµερα ή το βίντεο στην κάµερα DV χρησιµοποιώντας το καλώδιο S-Video. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία µετατροπής αναλογικού σήµατος σε ψηφιακό στην κάµερα DV. Συνδέστε την κάµερα στον υπολογιστή σας και εισάγετε το αναλογικό βίντεο.

Ενας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε το βίντεο ή τη βιντεοκάµερα σε µια αυτόνοµη συσκευή εγγραφής DVD που λειτουργεί σαν VCR. Αυτό σας δίνει ουσιαστικά ένα αντίγραφο της ταινίας σε DVD σε πραγµατικό χρόνο.

∆εν έχετε µεγάλη ευελιξία όσον αφορά τα µενού, τα κουµπιά και τις ρυθµίσεις κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για τον γρηγορότερο και πιο εύκολο τρόπο ναµετατρέψετε VHS σε DVD.

Μπορείτε, επίσης, να µεταφέρετε τους δίσκους βινυλίου στον υπολογιστή ή σε CD. Απλά προµηθευτείτε ένα λογισµικό επεξεργασίας ήχου, όπως το Audacity.

Στη συνέχεια, συνδέστε µε καλώδιο τον ενισχυτή στην κάρτα ήχου. Βάλτε τον δίσκο να παίξει στο πικ απ και ξεκινήστε την εγγραφή. Στο τέλος θα έχετε όλο τον δίσκο στον υπολογιστή σας σε αρχείο WAV. Αν το αποτέλεσµα έχει πολλούς θορύβους, εφαρµόστε τη λειτουργία της «αποθορυβοποίησης». Αν θέλετε, µπορείτε να µετατρέψετε το αρχείο σε MP3 ή να το περάσετε σε CD, µε ένα πρόγραµµα όπως το Nero.

Επίσης, υπάρχει η λύση της κωδικοποίησης των δίσκων σας σε ΜP3 µέσω ειδικών συσκευών, όπως είναι η Lenco TT-30 USB Turntable. Το µόνοπου χρειάζεται είναι να συνδέσετε ένα USB stick ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στο πικ απ, να βάλετε τον δίσκο να παίξει και να περιµένετε µέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή. Η τιµή του είναι περίπου 100 ευρώ.

Κάτι ανάλογο έχετε τηδυνατότητα να κάνετεκαι µε τις κασέτες ήχου,τις οποίεςµπορείτε να µεταφέρετε στον υπολογιστή και στη συνέχεια σε CD.

Προµηθευτείτε ένα πρόγραµµα επεξεργασίας ήχου, όπωςτο Audiograbber ή τοCool Edit.

Συνδέστε – µε καλώδιο – το κασετόφωνο µε τον υπολογιστή στη θέση «Line IN» και πατήστε το πλήκτρο της εγγραφής. Σε λίγη ώρα θα έχετε έτοιµο στον υπολογιστή σας ένα αρχείο που θα περιέχει όλη την κασέτα, το οποίο (µε τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται στα βινύλια) µπορείτε να µεταφέρετε σε CD.

Ψηφιακή επανάσταση

Το 2000, τα 3/4 των πληροφοριών που υπήρχαν αποθηκευµένες σε όλη τη Γη ήταν ακόµη σε αναλογική µορφή. Μέχρι το 2007, το 94% των συνολικών δεδοµένων είχε περάσει σε ψηφιακή µορφή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα