Mobile World Congress: Τρισδιάστατα και εξυπνότερα κινητά

Τρισδιάστατα και εξυπνότερα κινητά, ταµπλέτες σε όλες τις διαστάσεις, νέες συσκευές για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Η φετινή έκθεση Mobile World Congress που πραγµατοποιείται αυτές τις ηµέρες στη Βαρκελώνη αποδεικνύει για ακόµη µια χρονιά ότι η φαντασία και ηδηµιουργικότητα των εταιρειώνδεν έχει περιορισµούς.

Η έκθεση της Βαρκελώνης θεωρείται κάθε χρόνο ορόσηµο για την αγορά των κινητών τηλεφώνων και _ προσφάτως _ των tablet PC. Οι µεγαλύτερες εταιρείες του χώρου ανακοινώνουν τα νέα µοντέλα τους στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, δείχνοντας τον δρόµο για τις συσκευές που θα εµφανιστούν µέσα στη χρονιά στα ράφια των καταστηµάτων.

Με βάση λοιπόν τα πρώτα µηνύµατα που έρχονται από την Ισπανία _ καθώς η έκθεση βρίσκεται ακόµη σε εξέλιξη _, το 2011 θα είναι η χρονιά των ταµπλετών, της διασκέδασης αλλά και του περάσµατος της κινητής τηλεφωνίας στην τρίτη διάσταση. Στα περίπτερα των περισσότερων εταιρειών υπάρχει τουλάχιστον ένα tablet PC _ µε δυνατότητες κινητού τηλεφώνου.

Ηδη η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του «µεγάλου αδελφού» του Galaxy Tab, το οποίο θα διαθέτει οθόνη 10,1 ιντσών καιφιλοδοξεί να αντιµετωπίσει επί ίσοις όροις το iPad 2 της Αpple, το οποίο θα κυκλοφορήσει µέσα στους επόµενους µήνες. Στην αγορά των ταµπλετών ανακοίνωσε επίσηµα ότι µπαίνει µε τη σειρά της και η LG,ενώ η RIM, κατασκευάστριατου Blackberry, σχεδιάζει να λανσάρει όχι µία αλλά δύο ταµπλέτες µέσα στο 2011. Οι µέχρι στιγµής φήµες κάνουν λόγο για αντίστοιχες ανακοινώσεις και από την HTC, οι οποίες αναµένεταινα γίνουν µέσα στις επόµενες ηµέρες. Την ίδια στιγµή, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα κατακλύζουν την έκθεση της Βαρκελώνης, καθώς όλες οι εταιρείες εµπλουτίζουν την γκάµα τους µε συσκευές αυτής της κατηγορίας. Βελτιωµένοι επεξεργαστές, καλύτερες και µεγαλύτερες οθόνες και δυνατότητες που θυµίζουν υπολογιστή είναι τα νέα «στάνταρ» στην αγορά.

Το πρώτο 3D
Η έκπληξη πάντως στην κατηγορία αυτή έγινε από τη LG, η οποία παρουσίασε το πρώτο τρισδιάστατο µοντέλο. Τo LG Optimus όχι µόνο µπορεί να αναπαράγει τρισδιάστατες εικόνες στην οθόνη του, αλλά παράλληλα διαθέτει δύο ειδικές κάµερες που του επιτρέπουν να τραβάει βίντεο τριών διαστάσεων. Ετσι, όπως αναφέρουν στελέχη της LG, οι καταναλωτές µπορούν να δηµιουργήσουν το δικό τους 3D περιεχόµενο, κάτι που κρίνεται αναγκαίο για την ανάπτυξη της συγκεκριµένης τεχνολογίας. Παράλληλα, πέρα από το σοβαρό χαρακτήρα των έξυπνων τηλεφώνων, η ψηφιακή διασκέδαση φαίνεται πως προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Η Sony Ericsson, ανάµεσα στις άλλες συσκευές της, παρουσίασε το Xperia Play, το «κινητό Playstation» όπως ονοµάζεται στην αργκό του χώρου. Πρόκειται για ένα κινητό αφιερωµένο στα βιντεοπαιχνίδια, µε ειδικό σχεδιασµό και οθόνη, ανοίγοντας τον δρόµο για µια ξεχωριστή κατηγορία «κινητών παιχνιδοµηχανών».

Από την πλευρά της, η Apple, που δεν συµµετέχει πάντως στην έκθεση της Βαρκελώνης, ετοιµάζεται να λανσάρει το iPhone 5, µια φθηνότερη έκδοση του δηµοφιλούς smartphone. Το µέγεθός του θα είναι το 1/3 του σηµερινού iPhone. Αναµένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι σχεδόν στη µισή τιµή σε σχέση µε το iPhone. Τα λειτουργικά
Το δεύτερο _ ίσως σηµαντικότερο _ πεδίο µάχης µεταξύ των εταιρειών είναι τα λειτουργικά συστήµατα των κινητών τηλεφώνων. Το Android της Google κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς δεκάδες µοντέλα, τόσο κινητών όσο καιταµπλετών αξιοποιούν τις καινούργιες εκδόσεις του λογισµικού. Στην αντίπερα όχθη, η συµφωνία της Nokia µε τη Microsoft, µε την πρώτη να αξιοποιεί στα έξυπνα κινητά της το λειτουργικό σύστηµα Windows 7, αλλάζει τα δεδοµέναστην αγορά, δηµιουργώντας έναν ακόµη πόλο στο επιχειρηµατικό παιχνίδι. Οσο για την Apple, µε το νέο iPad αλλά και την πέµπτη έκδοση του iPhone φιλοδοξεί να διατηρήσειαµείωτο το δικό της µερίδιο, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις εφαρµογές του Apple Store.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα