Πανευρωπαϊκό δωρεάν WiFi προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η δωρεάν πρόσβαση σε δίκτυο WiFi σε ολόκληρη την Ε.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας «WiFi4EU» που αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου WiFi με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη δημιουργία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ειδικό πρόγραμμα, ορίστηκε κατ’ αρχάς στα 120 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τις ενδιαφερόμενες τοπικές Αρχές, ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ασύρματης πρόσβασης (access points) και να προσφέρουν δωρεάν συνδέσεις WiFi σε κάθε πολίτη, π.χ., μέσα και γύρω από τα δημόσια κτίρια, τα κέντρα υγείας, τα πάρκα ή τις πλατείες.

Εκτιμάται, δε, ότι 6.000 έως 8.000 τοπικές κοινότητες στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από αυτό το νέο σχέδιο, έως το 2020. Ωστόσο, για να λάβουν χρηματοδότηση, οι τοπικοί πάροχοι WiFi θα πρέπει να προσφέρουν συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας (πάνω από 30 Mbps). Θα πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας μετά από την εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού και θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης των access points.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., το 2015, το 71 % των ευρωπαϊκών νοικοκυριών -αλλά μόνο το 28% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές- είχε πρόσβαση σε γρήγορη σταθερή διαδικτυακή σύνδεση (ταχύτητα download τουλάχιστον 30 Mbps), και όσον αφορά την κάλυψη κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 86%, ενώ στις αγροτικές περιοχές είναι μόνο 36%.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα