Εσείς που αποθηκεύετε τα αρχεία σας;

Όλους μάς έχει απασχολήσει κάποια στιγμή η αποθήκευση των δεδομένων στον υπολογιστή μας. Μόνο ο όγκος των δεδομένων που κατεβάζουμε καθημερινά από το Ίντερνετ και οι αμέτρητες φωτογραφίες που βγάζουμε με κινητά και ψηφιακές μηχανές αρκούν για να χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο χώρο στον σκληρό μας δίσκο.

Αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό. Χρειαζόμαστε άλλον έναν σκληρό δίσκο, ίσης χωρητικότητας, για αντίγραφο ασφαλείας. Γιατί το μόνο που είναι σίγουρο στον κόσμο των υπολογιστών είναι ότι μία μέρα ο σκληρός σας δίσκος θα «κρασάρει». Κι αν δεν έχετε προνοήσει για backup, θα τα χάσετε όλα!

Αποθήκευση σε δίκτυο
Μία πολύ καλή και οικονομική λύση για αποθήκευση και αντίγραφα ασφαλείας μαζί είναι οι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων σε δίκτυο, ειδικά αν έχετε περισσότερους από έναν υπολογιστές στο σπίτι.

Πρόκειται για μία κατηγορία συσκευών που δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστές, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμες και πρακτικές. Χρησιμοποιούνται αντί για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, κοστίζουν γύρω στα 80 ευρώ παραπάνω, αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμες.

Κάθε υπολογιστής συνδέεται ασύρματα
Στην ουσία, πρόκειται για μία ανεξάρτητη μονάδα αποθήκευσης των δεδομένων που επιλέγετε εσείς από κάθε υπολογιστή του σπιτιού. Η συσκευή συνδέεται στον ασύρματο router, από τον οποίο έχετε πρόσβαση στο Ίντερνετ. Στη συνέχεια, κάθε υπολογιστής συνδέεται ασύρματα με αυτήν.

Μπορείτε να καθορίσετε ποια αρχεία θα αποθηκεύετε εκεί και ποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας θα ανανεώνεται αυτόματα το αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό γίνεται χάρη στο λογισμικό που πρέπει να εγκαταστήσετε σε κάθε υπολογιστή. Αν έχετε Μac, το απαραίτητο λογισμικό είναι ενσωματωμένο (Τime Μachine), πρέπει όμως να διαλέξετε συσκευή που να είναι συμβατή με Μac και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι συσκευές διαθέτουν χώρο αποθήκευσης από 500 GΒ ως 4 ΤΒ (τεραμπάιτ). Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλούς σκληρούς δίσκους, ώστε να κάνουν δύο αντίγραφα ασφαλείας ταυτόχρονα.

Βλέπετε τα αρχεία σας από παντού
Ένα από τα πλέον ελκυστικά χαρακτηριστικά των συσκευών αποθήκευσης σε δίκτυο είναι η δυνατότητα να χειρίζεστε τα δεδομένα σας από απόσταση. Όπου κι αν βρεθείτε στον κόσμο, το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόσβαση στο Ίντερνετ, για να δείτε με ασφάλεια τα αρχεία σας, ακόμα κι αν ο υπολογιστής σας στο σπίτι είναι κλειστός. Συνήθως, χρειάζεται να καταβάλλετε ένα μικρό ετήσιο αντίτιμο.

Επίσης, χάρη σε αυτά τα μηχανήματα μπορείτε να μοιραστείτε εύκολα με φίλους σας φωτογραφίες, μουσική, βίντεο και άλλο περιεχόμενο, ενώ αν διαθέτετε Χbox 360 ή Ρlaystation 3 μπορείτε να τα προβάλετε στην τηλεόρασή σας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα