Social Networks: Πως επηρεάζεται η πνευματική υγεία όσων προσποιούνται κάποιον άλλο

Το πλέον εύκολο σήμερα είναι να δημιουργήσεις ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook (ή σε οποιοδήποτε social media) και να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος. Πέραν του κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ηθικό, έρευνα δείχνει ότι μπορεί να κάνει κακό στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Rachel Grieve και Jarrah Watkinson από το University of Tasmania στην Αυστραλία φάνηκε ότι η ψυχολογία των ατόμων αυτών επηρεάζεται αρνητικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 146 άτομα τα οποία ολοκλήρωσαν μια αξιολόγηση με την πραγματική τους ταυτότητα και ύστερα ως το άτομο που προσποιούνταν ότι ήταν στο Facebook. Αυτό που έδειξαν τα δεδομένα ήταν ότι τα άτομα που συμπεριφέρονταν διαφορετικά στο Facebook από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα ήταν περισσότερο καταθλιπτικά, πιο αγχώδη, πιο στρεσαρισμένα από τα άτομα των οποίων τα Facebook profiles ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Φάνηκε επίσης ότι η πρώτη ομάδα ήταν αυτή που επιζητούσε περισσότερο την προσοχή των άλλων.

Αυτό στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί είναι ότι ένας «άλλος» εαυτός μπορεί να είναι πιο ελκυστικός, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πραγματική ζωή.

 

techblog

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα