Τι θα μας φέρει το 2010 στα gadget;

Οι εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής, της εικόνας και του ήχου, του γκέιμινγκ και της κινητής τηλεφωνίας, έχουν μαζέψει δυνάμεις και είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα λειτουργικά συστήματα και οι χιλιάδες εφαρμογές για κάθε χρήση.

Εικόνα και ήχος
Οι νέες τάσεις στις τηλεοράσεις έχουν ήδη γίνει εμφανείς από το 2009 και θα ενισχυθούν τη νέα χρονιά. Σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου, οι LΕD οπίσθιας προβολής θα αποτελέσουν την κύρια επιλογή σε νέα μοντέλα υψηλής ευκρίνειας, αφήνοντας τις Ρlasma και τις απλές LCD πιο πίσω. Ταυτόχρονα, αναθερμαίνεται η αγορά των ΟLΕD τηλεοράσεων, καθώς η Samsung έχει ήδη παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο σε αρκετά μεγάλες διαστάσεις και σχετικά λογική τιμή. Πολλά περιμένουμε επίσης στον χώρο των φορητών τηλεοπτικών δεκτών, κυρίως σε συσκευές ΜΡ3 με μεγάλη οθόνη.

Μικρότερες αλλαγές περιμένουμε στην τεχνολογία του ήχου, όπου δεν έχουμε δει εντυπωσιακές νέες συσκευές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι παραδοσιακοί δίσκοι DVD, αλλά και οι νεώτεροι Βlu-ray μέσα στο 2010 θα παραμεριστούν, καθώς οι media servers που περιμένουμε τη νέα χρονιά θα προσφέρουν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο (ακόμα και 1 ΤΒ), ευκολία στην ασύρματη δικτύωση και θα διατίθενται σε πολύ λογικές τιμές. Επιπλέον, οι νέοι media servers επιτρέπουν τη διαχείριση πολλών περιφερειακών συσκευών και τη διανομή εικόνας και ήχου σε όλο το σπίτι. Σε συνδυασμό με τις νέες υπηρεσίες διαδικτυακής διανομής βίντεο και τηλεόρασης σε υψηλή ευκρίνεια, ιντερνετικού ραδιοφώνου και στριμαρίσματος μουσικής από τον υπολογιστή, το μέλλον τους ανήκει.

Υπολογιστές
Σημαντικές εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν το 2010 στην πληροφορική, κυρίως χάρη στην εμφάνιση των νέων Windows 7, αλλά και την εξέλιξη του Μac ΟS και του Linux. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί στις οθόνες για υπολογιστές γραφείου, καθώς η τεχνολογία αφής, αλλά και οι δυνατότητες διπλής οθόνης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες. Ήδη, οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία υπολογιστών γραφείου all-in-one με πολύ εξελιγμένα συστήματα ελέγχου των λειτουργιών του υπολογιστή.

Επίσης, μέσα στη νέα χρονιά η πτώση των τιμών των δίσκων SSD (Solid State Drives) είναι πολύ πιθανό να τους καταστήσει την κύρια επιλογή ως αποθηκευτικό μέσο για τους φορητούς υπολογιστές, αλλά και για άλλες φορητές συσκευές. Οι μικρότερες διαστάσεις των SSD, οι εξελιγμένοι επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης και οι πιο λεπτές οθόνες θα μας φέρουν επίσης πολύ πιο λεπτά και ελαφρά λάπτοπ. Ήδη βλέπουμε ότι η Αpple έχει αποκτήσει σοβαρό ανταγωνισμό στο πεδίο αυτό από την Dell και τη Sony. Παράλληλα, η έλευση του USΒ 3.0, αλλά και των ασύρματων USΒ συνδέσεων θα διευκολύνει πολύ τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων από υπολογιστές προς κάθε είδους φορητές συσκευές.

Και νέες κονσόλες
Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους απανταχού φίλους των βιντεογκέιμ, ύστερα από ένα σχετικά «άνυδρο» 2009. Οι φήμες κάνουν λόγο για μια σημαντική ανανέωση του Νintendo Wii πριν από το καλοκαίρι, αλλά και για την εμφάνιση ενός νέου Χ-Βox. Πιθανώς να δούμε και νέες φορητές παιχνιδομηχανές, με τις φήμες για ένα νέο DS από τη Νintendo και ενός ΡSΡ από τη Sony να είναι ισχυρές.

Πάντως, Sony ΡS4 δεν θα δούμε πριν από το 2011.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα