Πειρατές ελέγχουν 300 ομάδες στο Facebook

Ακτιβιστές του Διαδικτύου απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο σχεδόν 300 ομάδων στο Facebook και υποστηρίζουν ότι η online πειρατεία είχε στόχο να καταδείξει ένα σημαντικό κενό ασφάλειας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι Ομάδες του Facebook παρουσιάζουν ένα σοβαρό ελάττωμα» γράφουν στο ιστολόγιό τους οι ακτιβιστές της ομάδας Control Your Info (CYI ή «Ελέγξτε τις Πληροφορίες σας«).

Εξηγούν ότι ήταν εύκολο να καταλάβουν τον έλεγχο  289 ομάδων που έμειναν εκτεθειμένες όταν αποσύρθηκε ο διαχειριστής τους:

«Αν ένας διαχειριστής ομάδας αποχωρήσει, οποιοσδήποτε μπορεί να καταχωρήσει τον εαυτό του ως νέο διαχειριστή. Επομένως, για να αποκτήσει κανείς τον έλεγχο μιας ομάδας στο Facebook, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι μια γρήγορη αναζήτηση στο Google» αναφέρουν οι CYI.

«Κύριος στόχος μας ήταν να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου σε ερωτήματα που αφορούν την online ιδιωτική ζωή [...] Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει ακόμα και τις δουλειές τους στο Facebook» αναμεταδίδει από την «προκήρυξη» των ακτιβιστών το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι υπεύθυνοι του Facebook, από την πλευρά τους, διαβεβαίωσαν ότι οι ομάδες δεν έπεσαν θύματα χάκερ, ούτε υπεκλάπησαν προσωπικά δεδομένα.

Οι διαχειριστές μπορούν πρακτικά να αλλάξουν οτιδήποτε στην ομάδα που ελέγχουν, από τις εικόνες μέχρι τις περιγραφές, δεν μπορούν όμως να παραποιήσουν τα ίδια τα προφίλ των μελών.

«Οι διαχειριστές των ομάδων δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τα μέλη της ομάδας μπορούν να αποχωρήσουν από την ομάδα όποτε θέλουν» επισήμανε η εταιρεία.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απενεργοποιήσει τις ομάδες που υπέστησαν πειρατεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα