Αυστραλοπίθηκος Λούσι: 41η επέτειος απο την ανακάλυψη της στην Google

Το Doodle της Google σήμερα είναι αφιερωμένο στην 41η επέτειο από τον εντοπισμό της Lucy, τον Αυστραλοπίθηκο με το όνομα Lucy.

Η Λούσι είναι ο πρώτος σκελετός του ανθωποειδές γένους που ανακαλύφθηκε. Ξέρετε όμως ποια είναι αυτή και ποια η σημασία που είχε η ανακάλυψή της για το ανθρώπινο γένος;

Πρόκειται για τον σκελετό μιας νεαρής 18 ετών με την κωδική ονομασία AL- 288-1 που είναι ο πρώτος σκελετός του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου (Australopithecus afarensis) που εντοπίστηκε το 1974 στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε ονομάζεται Ντόναλντ Γιόχανσον (Donald Johanson).

Η ηλικία του σκελετού προσδιορίστηκε από 2,8 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια ενώ περπατούσε όρθια. Είχε ύψος 1 μέτρο, βάρος 22-30 κιλά με κοντά πόδια και το αρσενικό ήταν βαρύτερο και πιο ψηλό. Το κεφάλι της έμοιαζε με του ανθρώπου.

Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε το 1974 από τον Γιόχανσον στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας

Το δεύτερο απολίθωμα του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου βρέθηκε και πάλι στην Αιθιοπία. Πρόκειται για ένα νεαρό ηλικίας 16-17 ετών και ήταν νεώτερος της Λούση κατά 400.000 χρόνια.

Το γένος του Αυστραλοπίθηκου του αφαρίου εμφανίστηκε πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια και ο άνθρωπος είναι απόγονος του. Ονομάστηκε έτσι διότι τα πρώτα απολιθώματά τους ανακαλύφθηκαν στις νότιες περιοχές της Ανατολικής Αφρική ενώ η λέξη «Australis» στα Λατινικά σημαίνει νότιος.

Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με εκείνα του ανθρώπου παρά με τους ανθρωποειδείς πιθήκους. Υπάρχει, δηλαδή, σαφής διαχωρισμός με τους τελευταίους. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να κατασκευάσουν αποτελεσματικά εργαλεία. Η λεκάνη τους μοιάζει πολύ με του ανθρώπου, η σπονδυλική τους στήλη και η κλίση των μηρών δείχνει ότι βάδιζαν όρθιοι.

Με μακροχρόνια ποσοτική συγκέντρωση των μεταλλάξεων, με τις διεργασίες της προσαρμογής και κάτω από την πίεση της φυσικής επιλογής είχαμε την ποιοτική τους αλλαγή, δηλαδή την προοδευτική μετατροπή τους σε ανθρώπους (ανθρωπογένεση). Υπάρχει όμως και η θεωρία της απότομης μετατροπής τους σε ανθρώπους.


Το βίντεο της Google για το Doodle για τα 41 χρόνια από την ανακάλυψη της Lucy

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα