Η Google τιμά την κορυφαία μαθηματικό Έμμυ Νέτερ

Την διακεκριμένη μαθηματικό Έμμυ Νέτερ τιμά σήμερα με το doodle του το Google, θυμίζοντάς μας την πολύτιμη συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική, με αφορμή τη συμπλήρωση 133 ετών από τη γέννησή της (23 Μαρτίου 1882).

Κόρη του μαθηματικού Μαξ Νέτερ, η Έμμυ Νέτερ θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών, με έργο που μνημονεύεται μεταξύ άλλων από τους Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Νόρμπερτ Βίνερ και τον Πάβελ Αλεξαντρόφ. Στον τομέα των μαθηματικών, η Νέτερ επέφερε ριζικές αλλαγές στις θεωρίες των δακτυλίων, των σωμάτων και των αλγεβρικών δομών, ενώ στη φυσική, το θεώρημα της Νέτερ εξηγεί τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ συμμετρίας και των νόμων διατήρησης.

Σε επιστολή του προς τους New York Times, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε: «Αν θέλουμε να κρίνουμε τους πιο ικανούς μαθηματικούς εν ζωή, η Fräulein Νέτερ ήταν η πιο σημαντική δημιουργική μαθηματική ιδιοφυΐα που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής από την στιγμή που ξεκίνησε η τριτοβάθμια εκπαίδευση των γυναικών. Στον τομέα της άλγεβρας, στην οποία οι πιο ταλαντούχοι μαθηματικοί έχουν απασχολούνται για αιώνες, ανακάλυψε μεθόδους που έχουν αποδειχθεί τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της σημερινής νεότερης γενιάς των μαθηματικών».

Το έργο της Ναίτερ συνεχίζει να είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της θεωρητικής φυσικής και των μαθηματικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Διεθνή Έκθεση του 1964, 29 χρόνια μετά το θάνατό της, η Νέτερ ήταν η μόνη γυναίκα μεταξύ των αξιοσημείωτων μαθηματικών του σύγχρονου κόσμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα