Drones και drone βίντεο: Τι ακριβώς είναι αυτά;

Drones είναι τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) δηλαδή, στα ελληνικά, τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ). Τα drones έχουν τη μορφή μικρών ελικοπτέρων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μέσα για να κατασκοπεύουν και να κτυπούν στόχους. Αυτό αρχικά.

Στην συνέχεια τα ιπτάμενα αυτά οχήματα, ελικοπτεράκια λαϊκά, εναέρια οχήματα μικρής κλίμακας επιστημονικά, χρησιμοποιήθηκαν και για εμπορικούς σκοπούς.

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα τι είναι τα drones - που είναι πολύ περισσότερο από ένα ελικοπτεράκι με την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας – θα πρέπει να σκεφτούμε ένα δίκτυο όπως αυτό του ίντερνετ ή της κινητής τηλεφωνίας στον φυσικό χώρο. Τα drones, που έχουν μέγεθος όσο περίπου ένα κουτί παπουτσιών, ξεκινούν από τη βάση, π.χ. ένα νοσοκομείο, μεταφέροντας φάρμακα, τα οποία πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό, σε ένα απομακρυσμένο και αποκομμένο κέντρο υγείας, σε μια ορεινή περιοχή, που απέχει 30 χλμ. Εξοπλισμένα με GPS, θα πετάξουν προς το σημείο επόμενου εφοδιασμού στα 10 χλμ., θα αλλάξουν αυτόματα μπαταρία και θα συνεχίσουν προς τον τελικό προορισμό. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν φορτία της τάξης των δύο κιλών, ενώ η αυτονομία μεταξύ ανεφοδιασμών βελτιώνεται συνεχώς και πλέον ξεπερνά και τα 20 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πλέον οικονομική και οικολογική πρόταση διακίνησης αγαθών, καθώς το κόστος για τη μεταφορά ενός πακέτου σε απόσταση 10 χλμ. δεν ξεπερνά τα 0,20 ευρώ, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μάλιστα η Amazon ονειρεύεται να παραδίδει εμπορεύματα με τη χρήση drones σε χρόνους απίστευτους (βλέπε video που ακολουθεί), η facebook ευελπιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών διαδικτύου όπως ταχύτερο internet σε δυσπρόσιτες και όχι μόνο περιοχές, η Gofor νοικιάζοντας drones για την εξυπηρέτηση των πελατών της (ασφάλεια, ανίχνευση χώρων, καταγραφή τοπίων, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών όπως αναζήτηση parking, κ.α.). Μάλιστα η Google πρόσφατα εξαγόρασε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής drones.
Αυτές φαίνεται να είναι κάποιες "ορθές" χρήσεις των περίφημων drones. Επειδή πάντα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος σας ενημερώνουμε πως ήδη είναι έτοιμα προς χρήση τα πρώτα drones παρακολούθησης, τα οποία θα καταγράφουν τι κάνουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Και δεν αναφερόμαστε στην κίνηση των δρόμων για την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά στην παρακολούθηση συγκεκριμένων "στόχων", για την εξυπηρέτηση αγνώστων σκοπών.

Μία είδηση που πέρασε στα ψιλά καθώς βοηθούσε και η ραστώνη του 15Αύγουστου είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν κινητά με ένα drone στις φυλακές της Λάρισας. Σε άλλες φυλακές ανά τον κόσμο έχουν αποτολμήσει αντίστοιχα να περάσουν ναρκωτικά ή ακόμη “καλύτερα” όπλα. Σε ποιο ήρεμη εκδοχή τα drones είναι το νέο όπλο των παπαράτσι στο να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή διασημοτήτων. Πλέον οι ίδιοι δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουν μαντρότοιχους για μία αποκλειστική φωτογραφία. Ένα drone εφοδιασμένο με κάμερα μπορεί να κάνει την δουλεία πολύ καλύτερα και από πολύ περισσότερες γωνίες.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι είναι μία περίπτωση σαν την οπλοκατοχή, όπου σε κάποιες χώρες επιτρέπεται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και σε κάποιες άλλες χώρες είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο σε αυτούς που πρόκειται να την χρησιμοποιήσουν για “καλό σκοπό”.

πληροφορίες από: news247,

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα