Η πρώτη Ιταλίδα που πετά στο διάστημα και το φορτίο έκπληξη

Ένα διαστημόπλοιο Σαγιούζ εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μεταφέροντας την πρώτη Ιταλίδα αστροναύτη στην ιστορία, που ονομάζεται Σαμάνθα Κριστοφορέτι. Μαζί της είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ και ο Αμερικανός αστροναύτης Τέρι Βιρτς αλλά και ένα φορτίο έκπληξη!

Το TMA-15M απογειώθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 23:01 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) στον οποίο αναμένεται να προσδεθεί στις 05:50.

«Η απογείωση έγινε κανονικά και το πλήρωμα είναι καλά», ανέφερε η NASA στον ιστότοπό της, ενώ εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας έδειχναν τον Αμερικανό Τέρι Βιρτς να υψώνει τον αντίχειρα και να χαμογελάει στην κάμερα.

Η 37χρονη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), είναι η πρώτη Ιταλίδα που φθάνει στο διάστημα. Η Κριστοφορέτι, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της, μαζί με τον Αμερικανό Βιρτς και τον Ρώσο Σκαπλέροφ, θα παραμείνουν στον ΔΔΣ ως τα μέσα του Μαΐου του 2015.

Εκεί θα συναντήσουν τον Αμερικανό αστροναύτη Μπάρι Ουίλμορ και τους Ρώσους κοσμοναύτες Αλεξάντερ Σαμακουτιάγεφ και Ελένα Σερόβα, που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον περασμένο Μάρτιο.

Μια έκπληξη περιμένει την Πρωτοχρονιά τους αστροναύτες που ταξίδεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο αστροναύτες μεταφέρουν στις αποσκευές τους σχεδόν μισό κιλό χαβιάρι, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Αλεξάντρ Αγκούριοφ, ένας από τους επικεφαλής του ΔΔΣ.

«Θα υπάρχουν στο Σογιούζ 15 κουτιά των 30 γραμμαρίων χαβιάρι, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες και 140 μερίδες ξηρού γάλατος και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη", εξήγησε διευκρινίζοντας ότι αυτές είναι οι επιθυμίες των αστροναυτών για το γεύμα τους την Πρωτοχρονιά.

Η ιταλίδα αστροναύτης, Σαμάνθα Κριστοφορέτι, μεταφέρει επίσης μια μηχανή καφέ «ISSpresso», βάρους 20 κιλών, οι κατασκευαστές της οποίας τη διαμόρφωσαν τελείως διαφορετικά, βάσει των αρχών της φυσικής και της μηχανικής των υγρών για το διάστημα σε σχέση με τη Γη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα