Ο Philae προσεδαφίστηκε και στο doodle της Google!

Ένα διαστημικό ρομπότ κοσμεί το doodle της Google σήμερα για να τιμήσει την μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας!

Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε σήμερα Τετάρτη 12 Νοεμβρίου το απόγευμα σε έναν κομήτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

"Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη" 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, "είμαστε πολύ χαρούμενοι", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα σήμερα και μετά από κάθοδο επτά ωρών η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00.
Την προσεδάφιση του ρομπότ Philae, για πρώτη φορά, στον πυρήνα ενός κομήτη, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

To Ρομπότ ήταν εδώ και δέκα χρόνια, «επιβάτης» του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από την επιφάνεια του κομήτη αναμένεται να «ρίξουν φως» στις συνθήκες σχηματισμού της Γης και άλλων πλανητών, καθώς οι κομήτες είναι στην ουσία υπολείμματα της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μηχανολόγοι που σχεδίασαν το ρομπότ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μορφολογία του εδάφους του κομήτη. Πάντως οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τη Rosetta σε συνδυασμό με τα δείγματα από την ατμόσφαιρα του κομήτη καθώς πλησιάζει τον ήλιο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια δεν είναι τόσο λεία όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, γεγονός που κατέστησε την προσγείωση ακόμα πιο περίπλοκη.

Η επιφάνεια είναι μάλιστα περισσότερο σκονισμένη και πορώδης από το αναμενόμενο ενώ ο κομήτης αναδύει αέρια με μια μυρωδιά από θειάφι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα