Θα δημοσιοποιήσει μυστικά έγγραφα η YAHOO

Τη δημοσιοποίηση 1.500 σελίδων μέχρι πρότινος μυστικών εγγράφων σχετικά με τη νομική της διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ (2007-2008) για την επέκταση των νόμων περί παρακολουθήσεων ανακοίνωσε η Yahoo, στον απόηχο των αποκαλύψεων της υπόθεσης Σνόουντεν.

Στη σχετική ανάρτηση σε blog της εταιρείας αναφέρεται ότι τα εν λόγω έγγραφα «υπογραμμίζουν το πώς έπρεπε να πολεμήσουμε σε κάθε βήμα για να αντιτεθούμε στις προσπάθειες παρακολούθησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ», ενώ υπογραμμίζεται ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση απείλησε με την επιβολή προστίμων ύψους 250.000 δολαρίων ημερησίως εάν η εταιρεία δεν συμμορφωνόταν.

«Το 2007, η αμερικανική κυβέρνηση τροποποίησε ένα νόμο-κλειδί για να απαιτεί δεδομένα χρηστών από online υπηρεσίες. Αρνηθήκαμε να συμμορφωθούμε με κάτι που θεωρήσαμε αντισυνταγματική και γενικευμένη παρακολούθηση και αμφισβητήσαμε/προκαλέσαμε νομικά την εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

«Η πρόκλησή μας και η ακόλουθη έφεση δεν ήταν επιτυχείς…το δικαστήριο μας διέταξε να παραδώσουμε στην κυβέρνηση τα δεδομένα που ζητούσε» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται αναφορά στο FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) και FISC-R, «μυστικά» δικαστήρια που διαχειρίζονται αιτήματα παρακολούθησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλα είδη νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με έρευνες εθνικής ασφαλείας.

Τα αρχεία αυτά είναι κλειστά στο κοινό και συνήθως απόρρητα. «Για παράδειγμα, ο ρόλος μας στην αγωγή του 2007-2008 παρέμεινε απόρρητος μέχρι το 2013. Ωστόσο, αγωνιστήκαμε για την άρση του απορρήτου και τον διαμοιρασμό των πορισμάτων της υπόθεσης» σημειώνεται.

Όπως υπογραμμίζει η Yahoo, μια απόφαση για «άνοιγμα» αρχείων του FISC ή του FISC-R στο κοινό είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. «Τώρα που το FISC-R συμφώνησε για την «αποσφράγιση» των αρχείων κατόπιν αιτήματός μας, δουλεύουμε για να καταστήσουμε τα έγγραφα αυτά διαθέσιμα» επισημαίνεται σχετικά και συμπληρώνεται ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υπάρξει ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποια τμήματα που παραμένουν «σφραγισμένα» και απόρρητα μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα