Αναστάτωση στο διαδίκτυο προκάλεσε ο ιός Heartbleed

Αναστάτωση προκαλεί στα τμήματα ασφαλείας τραπεζών και σε εταιρίες online συναλλαγών η ανακάλυψη νέας τρύπας ασφαλείας αυτή τη φορά στα πιστοποιημένα ασφαλή site, τα οποία χαρακτηρίζονται ως HTTPS.

Ο λόγος για ένα «bug» το οποίο οι χάκερς αποκαλούν Heartbleed, αυτό δηλαδή που ματώνει την καρδιά και το οποίο επιτρέπει στους εισβολείς να κλέψουν απόρρητα και προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κατά τη διάρκεια συναλλαγών.

Όπως αναφέρει το palo.gr, κάτι τέτοιο σημαίνει απειλή της ασφάλειας των online διαδικτυακών συναλλαγών, εξέλιξη η οποία μπορεί να στοιχίσει δισεκατομμύρια ακόμα και ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιατί είναι επικίνδυνος ο ιός Heartbleed;

Ο ιός αυτός θεωρείται απειλητικός γιατί επιτρέπει στους χάκερς να σπάσουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν και τα «κλειδιά» ασφαλείας, ήτοι τους αλγόριθμους που κρυπτογραφούν τα δεδομένα που αποστέλλονται.

Όπως επισημαίνουν διεθνή media ο Heartbleed μπορεί να παραβιάσει ακόμα και ελέγχους ασφαλείας από τους browsers.

Το bug πρώτος ανακάλυψε ο Neel Mehta της υπηρεσίας ασφαλείας της Google και η ομάδα Codenomicon. Εν συνεχεία η OpenSSL έχει εκδώσει μια κατεπείγουσα ενημέρωση η οποία λύνει το πρόβλημα.

Πάντως, η ιστοσελίδα business insider προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. "Το κοινωνικό δίκτυο, η ιστοσελίδα της εταιρείας σας, ακόμη και κυβερνητικά site είναι «ευπαθή» στον ιό."
www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα