Έλληνας ερευνητής βρήκε τον τρόπο να εξαφανίζει αντικείμενα!

Μια διαφορετική εκδοχή του μανδύα αορατότητας του... Χάρι Πότερ δημιούργησε διακεκριμένος Ελληνας ερευνητής της διασποράς. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιώργος Ελευθεριάδης κατασκεύασε έναν πρωτοποριακό ηλεκτρομαγνητικό μανδύα που «εξαφανίζει» αντικείμενα στο πεδίο των ραδιοκυμάτων και τα κάνει αόρατα από τα ραντάρ!

Ο Ελληνας επιστήμονας, με τη βοήθεια του φοιτητή Μάικλ Σελβαγιαναγκάμ, σχεδίασε και υλοποίησε μια εντελώς νέα τεχνική «εξαφάνισης» αντικειμένων, με τη χρήση πολλών μικρών κεραιών. Οι κεραίες αυτές περιβάλλουν το αντικείμενο και εκπέμπουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο εξουδετερώνει τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το ραντάρ. Το αποτέλεσμα είναι το αντικείμενο να γίνεται «αόρατο», δηλαδή να μην αφήνει κανένα ίχνος στο ραντάρ.

Ο δρ Ελευθεριάδης προχώρησε στην πειραματική εφαρμογή της μεθόδου του, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Physical Review X» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας. Οπως αποδείχτηκε, ο ηλεκτρομαγνητικός μανδύας αορατότητας λειτουργεί άριστα. Το αντικείμενο που ο καθηγητής έκανε αόρατο από το ραντάρ ήταν ένας κύλινδρος αλουμινίου, περιμετρικά του οποίου είχε τοποθετήσει δώδεκα μικρές κεραίες, συνδεμένες με ειδικό εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πείραμά του ο δρ Ελευθεριάδης χρησιμοποίησε φτηνές και σχετικά παλαιάς τεχνολογίας κεραίες. Οπως επισημαίνει όμως, με τη χρήση περισσότερων και μικρότερων κεραιών (π.χ. επίπεδων κεραιών που εκτυπώνονται σε υφάσματα) η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε αντικείμενα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.

Σύμφωνα με τον Ελληνα καθηγητή, η ίδια τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να προσαρμοστεί και στο φάσμα του ορατού φωτός, δηλαδή να «εξαφανίζει» αντικείμενα από τα μάτια μας. «Υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές για ραδιοκύματα, παρά για το φως. Είναι πάντως απλώς θέμα τεχνολογίας. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την ίδια αρχή και για το φως» λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μανδύας αορατότητας δεν έχει μόνο τη δυνατότητα να «εξαφανίζει» τα αντικείμενα. Μπορεί ακόμα να τα κάνει να φαίνονται μεγαλύτερα ή μικρότερα, να καμουφλάρει την πραγματική σύστασή τους (π.χ. το μέταλλο να φαίνεται σαν πλαστικό) κ.ο.κ. Ο καθηγητής Γιώργος Ελευθεριάδης σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θεωρείται διεθνώς αυθεντία στο πεδίο των μετα-υλικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα