Ο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι στο doodle της Google

Ο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι,  γεννήθηκε σαν σήμερα, 31 Μαϊου, το 1852 στις 31 Μαιου και  η Google τον τιμά για την 161η επέτειο από τη γέννησή του αφιερώνοντας του το λογότυπο που έχει στη κεντρική της σελίδα.Το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι, ή απλά τρυβλίο Πέτρι, είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομά του στο Γερμανό βακτηριολόγο Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι ο οποίος το επινόησε όσο εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ.

Αυτόν τον βακτηριολόγο τιμά σήμερα η Google με ένα doodle. Στην αρχική σελίδα της Google, η λέξη "Google" αντικαθίσταται με μια σειρά από τα πιάτα με τα χρώματα της Google. Σε αυτά μπορείτε να παρακολουθήσετε να μεγαλώνουν τα βακτήρια. Κάθε γράμμα αντικαταστάθηκε με ένα πιάτο και τα αντίστοιχα βακτήρια: G για τα βακτήρια που υπάρχουν στις κάλτσες, O για τα  βακτήρια στις κλειδαριές, O για βακτήρια στα πληκτρολόγια των υπολογιστών, G για βακτήρια στους σκύλους, L για εκείνα στα υγρά φυτά και E για εκείνα που βρίσκονται στα πιάτα

Στα τρυβλία Πέτρι τοποθετείται θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Σαν βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ, το οποίο στην συνέχεια στερεοποιείται. Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκόλαψης και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων πάνω στο λείο θρεπτικό υλικό.

Το τρυβλίο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας. Σε αυτά περιλαμβάνει βάση και καπάκι και η κύρια χρήση του είναι η φύλαξη ταινιών διηθητικού χαρτιού στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντιδραστήρια.

Ο διάσημος βακτηριολόγος σπούδασε ιατρική και πήρε το πτυχίο του το 1876, ενώ από το 1877 έως το 1879 εργάστηκε ως βοηθός του θεμελιωτή και "πατέρα" της σύγχρονης βακτηριολογίας και μικροβιολογίας Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο. Στην συνέχεια ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού γιατρού.
Την περίοδο που βρισκόταν στο εργαστήριο, εκείνο άρχισε να προβαίνει σε καλλιέργειες μικροοργανισμών.
Ο Τζούλιους Ρίτσαρντ Πέτρι πέθανε στο Τσάιτς της Σαξωνίας (στην Ανατολική Γερμανία) στις 20 Δεκεμβρίου 1921, σε ηλικία σε ηλικία 69 ετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα