Η Google θα καταβάλει 60 εκατ. ευρώ για τον Γαλλικό τύπο

Η Google δέχθηκε να καταβάλει σε ένα ταμείο 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο στην Γαλλία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της εταιρείας Google Ερικ Σμιτ, ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τον γαλλικό τύπο.
Ο πρόεδρός της Ερικ Σμιτ έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Ο Φρανσουά Ολάντ για «κοσμοϊστορικό γεγονός» που μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο «και για άλλες χώρες και για τομείς του πολιτισμού». Διότι η Google δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μόνο με τον γαλλικό Τύπο ούτε μόνο με το γαλλικό κράτος.
Τον Οκτώβριο ο Ολάντ συζήτησε με τον Σμιτ το ενδεχόμενο ενός νέου φόρου, που θα καλούνταν να καταβάλλουν οι μηχανές αναζήτησης κάθε φορά που χρησιμοποιούν περιεχόμενο γαλλικών μέσων. Η Google απείλησε να αποκλείσει τους γαλλικούς ιστότοπους από τα αποτελέσματα στην αναζήτησή της. Αρχισαν διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή, διορισμένο από το Ελιζέ, τον Μαρκ Σβαρτζ.
Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, η Google θα βάλει σε ένα ταμείο 60 εκατ. ευρώ - στην πραγματικότητα η τσέπη της είναι πολύ πιο βαθιά, σε 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα διαφημιστικά έσοδά της μόνο στη Γαλλία. Εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοποι ειδησεογραφικού χαρακτήρα (και μόνο) θα μπορούν να καταθέτουν σε αυτό σχέδια μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο και ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από «ανεξάρτητες προσωπικότητες» θα επιλέγει τα πιο ελπιδοφόρα. Τι θα γίνει όμως όταν εξαντληθεί αυτό το ταμείο; «Θα ξαναβρεθούμε με τον πρόεδρο της Google για μια νέα συνέντευξη Τύπου», απάντησε σιβυλλικά ο Ολάντ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα