Μας παρακολουθούν την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση;

Εχετε σκεφτεί ότι την ώρα που βλέπετε τηλεόραση, μπορεί την ίδια στιγμή να αποτελείτε εσείς οι ίδιοι θέαμα για κάποιους άλλους; Κι όμως, είναι πολύ πιθανό, ειδικά αν είστε κάτοχοι μιας Samsung Smart TV.

Την άποψη αυτή εκφράζει η εταιρεία ασφάλειας ReVuln, με έδρα τη Μάλτα, καθώς ομάδα ερευνητών της κατάφερε να κάνει χάκινγκ σε μια τηλεόραση Samsung Smart και να αποκτήσει πρόσβαση στις λειτουργίες, τα κανάλια, τις θύρες USB και τα χαρακτηριστικά του τηλεκοντρόλ της. Οπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, το μοντέλο φέρει ελαττώματα που επιτρέπουν σε χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά στοιχεία που έχει αποθηκεύσει ο ιδιοκτήτης στη μνήμη της. Το χειρότερο όμως είναι ότι τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν την ενσωματωμένη κάμερα και τα μικρόφωνα της τηλεόρασης και, άρα, να παρακολουθούν και να ακούνε και την παραμικρή κίνηση όσων κάθονται μπροστά στην οθόνη της.

Η εταιρεία δημοσίευσε μάλιστα βίντεο στο οποίο μπορεί να δει κανείς πώς ακριβώς πραγματοποιείται η κυβερνοεπίθεση. «Μπορούμε να εγκαταστήσουμε κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσουμε ολοκληρωτική πρόσβαση στην τηλεόραση» αναφέρει χαρακτηριστικά το βίντεο, ενώ επισημαίνεται ότι το ελάττωμα αυτό δεν συναντάται μονάχα στο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και στα έντεκα μοντέλα Samsung της τελευταίας γενιάς.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι smart τηλεοράσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως στερούνται του ίδιου επιπέδου προστασίας. Για παράδειγμα, οι τηλεοράσεις δεν διαθέτουν το λεγόμενο τείχος προστασίας (firewall) ή τα ειδικά αντι-ιικά λογισμικά προγράμματα (anti-virus). Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι χάκερ θα πρέπει πρώτα να παραβιάσουν το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένη η τηλεόραση, καθώς επίσης να γνωρίζουν τη δικτυακή διεύθυνση ΙΡ της συσκευής. Συνεπώς, η παραβίαση είναι πιο πιθανό να γίνει στοχευμένα και όχι τυχαία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα