Ο στοχαστής του Ογκίστ Ροντέ στην Google

Η Google σήμερα τιμά τον διάσημο Γάλλο γλύπτη Ογκίστ Ροντέ. Η Google αφιερώνει doodle στον Ογκίστ Ροντέ που περιέχει ένα από τα πιο διάσημα έργα του γλύπτη: "Ο στοχαστής".

Το δεύτερο "o" της Google έχει αντικατασταθεί από το χάλκινο γλυπτό του "ο στοχαστής", το οποίο απεικονίζει έναν άνδρα σκεπτόμενο, ένα γλυπτό που γενικά χρησιμοποιείται  ως σύμβολο της φιλοσοφίας. Στα χρώματα των υπόλοιπων γραμμάτων της Google είναι μόνο το μπλε και το μαύρο.

Ο Ογκίστ  Ροντέν επηρέασε σημαντικά τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη ενώ έδωσε έμφαση στην ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

Ο Ογκίστ Ροντέν γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1840 στο Παρίσι. Στα 14 χρόνια του εισήχθη στη σχολή École Impériale de Dessin, γνωστή και ως Petite École (Μικρή Σχολή). Την περίοδο αυτή μελετά εντατικά και επισκέπτεται μουσεία παρατηρώντας με ενδιαφέρον γλυπτά της αρχαιότητας.

Σε ηλικία 18 ετών αρχίζει να εργάζεται στο Παρίσι 'οπου επηρεάζεται και εμπνέεται από τα πολλά αγάλματα και διακοσμητικά γλυπτά κατασκευάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους.

Το 1880 του ανατίθεται να διακοσμήσει την πύλη του Μουσείου Καλών Τεχνών. Για το συγκεκριμένο έργο, που αργότερα ονομάστηκε Οι Πύλες της Κολάσεως, ο Ροντέν βασίστηκε στη Θεία Κωμωδία του Δάντη και προσπάθησε να αποδώσει το ταξίδι του Δάντη στον Κάτω Κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του για τις Πύλες, ο Ροντέν αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως σημαντικός δημιουργός αναλαμβάνοντας περισσότερες παραγγελίες.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Ροντέν είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού ένα τμήμα αφιερώνεται αποκλειστικά σε έργα του. Παράλληλα ο ίδιος συνεχίζει να εργάζεται και είτε επεξεργάζεται παλαιότερες δημιουργίες του είτε ολοκληρώνει άλλα μακρόχρονα σχέδια. Εικάζεται πως την περίοδο αυτή ο Ροντέν διαθέτει μερικές δεκάδες βοηθών προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πληθώρα των παραγγελιών που αναλαμβάνει.

Τα έργα του «Ο στοχαστής» (1880) και «Το φιλί» (1886) είναι δύο από τα πιο διάσημα δημιουργήματα του Ροντέν.

Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του παντρεύτηκε τη σύντροφό του, Ροζ Μπερέ. Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1917, σε ηλικία 77 ετών και τάφηκε στο Μεντόν (Meudon).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα