Apple εναντίον Samsung με φόντο το Android

Η Apple κατηγορεί τη Samsung Electronics ότι το κινητό τηλέφωνο Galaxy S μιμείται απολύτως το iPhone στο σχήμα και στα εικονίδια, όπως το ακουστικό σε πράσινο φόντο για τις κλήσεις ή τη χαρακτηριστική νότα για την εφαρμογή των iTunes. Για δικαστική μάχη τιτάνων σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο μεγαθήρια της τεχνολογίας, τις εταιρίες Apple και Samsung.

Σε εννέα χώρες έχουν κατατεθεί μηνύσεις από την πλευρά της Apple εις βάρος της Samsung, η οποία επίσης έχει απαντήσει με μηνύσεις εναντίον της Apple. Η δίωξη της Samsung από την αμερικανική εταιρεία Apple ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, μηνύοντας τη νοτιοκορεάτικη εταιρία ηλεκτρονικών για την κυκλοφορία του έξυπνου κινητού Samsung Galaxy S, με την κατηγορία ότι μιμήθηκε στο απόλυτο το περίφημο iPhone. Το Samsung Galaxy S έμοιαζε εξαιρετικά με το δικό της iPhone.

Η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί καθώς λίγο αργότερα η Apple, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι δεν είναι απλός ανταγωνισμός εκ μέρους της Samsung αλλά κανονική αντιγραφή και ως εκ τούτου κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων της από τη Samsung, επανήλθε με νέα μήνυση εις βάρος της Samsung Electronics, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο το σχήμα αλλά και τα εικονίδια του Samsung Galaxy S μιμούνται απόλυτα τα εικονίδια του iPhone.

Το τηλεφωνάκι σε πράσινο φόντο, για παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις κλήσεις ή το εικονίδιο με τη χαρακτηριστική νότα στην εφαρμογή όπου βρίσκονται τα iTunes είναι πανομοιότυπα στα δύο έξυπνα κινητά, όπως υποστηρίζει η Apple. Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου που είχε κυκλοφορήσει παράλληλα με τη μήνυσή της στην Samsung Electronics έγραφε:
«H Samsung καταπατάει τα εμπορικά σήματα εικονιδίων της Apple, καθώς διαφημίζει και πουλάει μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που χρησιμοποιούν παρόμοια εικονίδια. Τα εικονίδια σχεδιάστηκαν σκόπιμα έτσι ώστε να μοιάζουν με τα εικονίδια της Apple και αυτό παραβιάζει τα εμπορικά δικαιώματα της Apple».

Η λογική λέει ότι είνναι απολύτως αποδεκτό το εικονίδιο της κλήσης να έχει ένα τηλέφωνο και πράσινο χρώμα στο background, γιατί αυτό είναι σαν σήμα κατατεθέν σε όλα τα κινητά και άμεσα συνδεδεμένο με την ενέργεια της κλήσης στη συνείδηση του καταναλωτή. Από την άλλη όμως υπάρχει σωρεία εικονιδίων όπως αυτά της γκάλερι και της εφαρμογής της μουσικής, που μαρτυρούν ότι μάλλον είναι «εμπνευσμένα» από τα σχέδια της Apple. Πάντως, στη μήνυσή της η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η Samsung κατασκεύασε ένα κινητό με στόχο να μπερδέψει τους καταναλωτές και κατά συνέπεια να τους ξεγελάσει.

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Είναι σαφές ότι τα λεφτά είναι πολλά... και πίσω από αυτό παίζονται συμφέροντα ολόκληρων κρατών, γι’ αυτό και η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή, δεν πρέπει όμως να είναι και χαζή! Οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη υπόθεση ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.

Στις 28 Αυγούστου το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ουσιαστικά νικήτρια την Apple κατά της Samsung στη σημαντικότερη δίκη του αιώνα, αναγνωρίζοντάς της αποζημίωση από την νοτιοκορεάτικη εταιρεία. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το αμερικανικό δικαστήριο θα αποφανθεί για το αν τα προϊόντα της Samsung παραβιάζουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple και, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε τα προϊόντα της Samsung θα πρέπει να κατέβουν οριστικά από τα ράφια της αμερικανικής αγοράς και η Samsung Electronics θα πρέπει να τα σχεδιάσει από την αρχή, κάτι που σημαίνει τεράστιο κόστος σε χρόνο και χρήμα για την εταιρεία.

Ομως μία άλλη δικαστική απόφαση, πιο φρέσκια μάλιστα, για την ίδια μήνυση που έρχεται από το Τόκιο δείχνει μια εντελώς άλλη οπτική. Στις 31 Αυγούστου δικαστήριο του Τόκιο απέρριψε την προσφυγή της Apple εναντίον της Samsung, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα Galaxy και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές-ταμπλέτες με την υπογραφή της Samsung, δεν παραβιάζουν καθόλου τις ευρεσιτεχνίες των δημοφιλών iPhones και iPads που ανήκουν στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ANDROID

Ωστόσο, εκείνοι που γνωρίζουν περισσότερα για αυτήν την υπόθεση, όπως ο Μαρκ Λέμλεϊ, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, πιστεύουν ότι ο πραγματικός στόχος της Apple δεν είναι η δικαίωσή της για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά κάτι πιο «ζουμερό» στην τεχνολογία. Το σύστημα Android: «Το λειτουργικό σύστημα Android που υπογράφει η Google είναι σήμερα το δημοφιλέστερο λογισμικό κινητών παγκοσμίως, είναι ενσωματωμένο στις συσκευές των διασημότερων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, στους οποίους εντάσσεται και η Samsung, και αποτελεί μεγάλη επιχειρηματική απειλή για την Apple».

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

Η αγορά των smartphones είναι ίσως από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, γι’ αυτό και ο πόλεμος πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι αμείλικτος. Το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος έχει τεράστια σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιου είδους και βεληνεκούς εταιρείες κινούν τα νήματα σε οικονομίες ολόκληρων κρατών.

Η Samsung Group, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος επιχειρήσεων στη Νότια Κορέα, με προσωπικό που ξεπερνά τους 250.000 υπαλλήλους, ενώ οι φόροι που της αναλογούν είναι περίπου το 8% των εισοδημάτων της χώρας!

Και να σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που ιδρύθηκε το 1938, ξεκίνησε ως κατάστημα λιανικής πώλησης, κάτι σαν μικρό σούπερ μάρκετ δηλαδή. Μετά τον πόλεμο της Κορέας, το 1953, άρχισε να πουλάει και οικοδομικά υλικά. Το 1969 το γύρισε στην πώληση ηλεκτρονικών για να φτάσει σήμερα να θεωρείται μεγαθήριο της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα