Gustav Klimt: Η Google τιμά τον ζωγράφο με τον πίνακα The Kiss

Gustav Klimt: Η Google σήμερα τον τιμά με ένα doodle που απεικονίζει τον διάσημο πίνακά του The Kiss .

Σήμερα 14 Ιουλίου 2012 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Αυστρικού ζωγράφου - καλλιτέχνη Gustav Klimt.
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη, που με το έργο του ανέδειξε την σεξουαλικότητα η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούταν ταμπού.
Το έργο αυτό φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1907-08, που είναι γνωστή ως η Χρυσή Εποχή, το αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς του. Ο καμβάς απεικονίζεται ένα ζευγάρι που αγκαλιάζει ο ένας τον άλλο και είναι μπλεγμένος ο ένας στον άλλον.
Σήμερα τα έργα του αναγνωρίζονται ως πολύ ακριβά έργα τέχνης. Το θέμα των έργων του ήταν γυναικείο σώμα και τα έργα του περιλαμβάνουν αντικείμενα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες και αγιογραφίες.
Γεννήθηκε το 1862 στο Baumgarten, κοντά στη Βιέννη, Ο  Gustav Klimt ήταν ο γιος ενός χρυσού χαράκτη και αργότερα έγινε γνωστός για το φύλλο χρυσού που κοσμούσαν τα εξαιρετικά διακοσμημένα, πολύχρωμα έργα του.

Ως ηγέτης του κινήματος της Απόσχισης, μια ομάδα καλλιτεχνών πουαμφισβήτησε την ακαμψία της παραδοσιακής ζωγραφικής της Αυστρίας, είχε αναδειχθεί ως κύριος διαφημιστής και προωθούσε την τέχνη του και έγινε ο μοναδικός καλλιτέχνης στην χώρα που έκανε εκτεταμένη, εξουσιοδοτημένη αναπαραγωγή του δικού του έργου.

Η προσπάθειά του να διευρύνει τα όρια της ευπρέπειας αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και, το 1903, αναγκάστηκε να αφαιρέσει έναν πίνακα που έδειχνε μια γυμνή έγκυο γυναίκα, από την πρώτη αναδρομική έκθεση του κινήματος της Απόσχισης.

Ο πιο διάσημος πίνακας του είναι το φιλί (1907-1908), δτον οποίο αντικατοπτρίζεται ο ενθουσιασμός του με τον ερωτισμό σε μια εποχή συντηριτική. τ

Πιστεύεται ότι ήταν πατέρας 14 εξώγαμων παιδιών.
Ο Gustav Klimt πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την ισπανική γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 1918.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα