Τα πέντε στάδια της αγάπης. Σε ποιο είστε εσείς;

Υπάρχουν πέντε στάδια της αγάπης που βιώνει ένα ζευγάρι, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζεντ Ντάιαμοντ.

Έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα ζευγάρια κολλάνε στο τρίτο στάδιο.

Αναλυτικά, τα πέντε στάδια σύμφωνα με τον ψυχολόγο:

1.Όταν ερωτεύεστε…

Γνωστή και ως η περίοδος του «μήνα του μέλιτος». Σύμφωνα με τον Ντάιαμοντ αυτό είναι το στάδιο στο οποίο προβάλλετε όλες σας τις ελπίδες και τα όνειρά σας στον σύντροφό σας. Για εσάς, δεν έχει ελαττώματα, είναι το ιδανικό ρομαντικό ενδιαφέρον στο μυαλό σας.

Σ’ αυτό το στάδιο οι ορμόνες της ευτυχίας σας είναι πάνω από το όριο και η εμπιστοσύνη σας σε αυτές είναι  πλήρης. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

2. Όταν γίνεστε ζευγάρι…

Το υλικό αλλάζει, καθώς η συγκατοίκηση είτε το να κάνετε παιδί μαζί μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις πάνω σας. Αισθάνεστε σαν μια μονάδα και οι ζωές σας είναι πιο συμβιωτικές.

Αισθάνεστε και οι Δύο προστατευμένοι και επιθυμητοί χάρη στη δέσμευσή σας και το γεγονός ότι αυτό είναι σίγουρα το άτομο για σας. Σύμφωνα με τον Ντάιαμοντ, πιστεύετε ότι η μοίρα σχετιζόταν με αυτό.

Ωστόσο, η μοίρα και το πεπρωμένο συνήθως δεν είναι τα θετικά στοιχεία στις περισσότερες μυθοπλασίες. Δείξτε μας έναν ήρωα και θα σας δείξουμε μια τραγωδία.

3. Η απογοήτευση...

Ο Ντάιαμοντ υποστηρίζει ότι το στάδιο της απογοήτευσης έχει να κάνει περισσότερο με την επιστροφή της αμφιβολίας, παρότι με κάτι που έχει κάνει ο σύντροφός σας.

Σε αυτό το σημείο αναρωτιέστε αν η αγάπη σας κάποια μέρα θα διαλυθεί. Εξορθολογείτε τον χωρισμό με τον σύντροφό σας, δεδομένου ότι τώρα βρίσκετε εκνευριστικό ό,τι κι αν κάνει.

Αυτό είναι το στάδιο όπου όλα τα καλά μέρη της σχέσης σας έχουν τελειώσει και ο Ντάιαμοντ πιστεύει ότι τα περισσότερα ζευγάρια βρίσκονται σε αδιέξοδο και στη συνέχεια αποφασίζουν να χωρίσουν.

4. Η δημιουργία «της πραγματικής» και «διαρκούς» αγάπης…

Ο Ντάιαμοντ δεν εξηγεί πώς να ξεπεράσετε το τρίτο στάδιο, αλλά αν το καταφέρετε, η ευτυχία σας περιμένει.

Η συμβουλή του είναι να κλείσετε τα μάτια σας και να προσπαθήσετε σκληρότερα να συνεχίσετε παρά την απροθυμία σας και ίσως να ξεπεράσετε το τρίτο στάδιο.

Διευκρινίζει ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ιδανικός, αλλά ένα πραγματικό άτομο, και θα πρέπει να αποδεχτείτε τα ελαττώματά του.

5. Όταν χρησιμοποιείτε τις δυνάμεις και των δύο για να αλλάξετε τον κόσμο…

Ο Ντάιαμοντ καταλήγει σε ένα θετικό μήνυμα, ότι από τη στιγμή που έχετε καταφέρει να παραβλέψετε τα ελαττώματα του άλλου ατόμου, μπορείτε να μετατρέψετε την αγάπη σας σε κάτι παραγωγικό που θα σας ενώνει.

Δεν θα συνεχίζετε απλώς μαζί αυτή τη ζωή για χάρη της, αλλά θα ζείτε σε μια σχέση με ανώτερο σκοπό. Ο σκοπός αυτός θα μπορούσε να είναι ότι εργάζεστε μαζί, γράφετε μαζί, δημιουργείτε κάτι μαζί - Θα μπορούσε να είναι τα πάντα.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα