Τα 10 λάθη που κάνεις ασυνείδητα και καταστρέφουν τη σχέση σου

Να 10 Πράγματα που Κάνετε Ασυνείδητα και Σαμποτάρουν τη Σχέση σας

1) Βλέπετε αυτό που κάνει λάθος ο/η σύντροφός σας και όχι αυτό που κάνει σωστά.

Η ζωή μας είναι φτιαγμένη ότι τόσο από τα ίδια τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, αλλά από το επιλέγουμε να σκεφτούμε και να ερμηνεύσουμε αυτά τα γεγονότα και πώς τελικά διαλέγουμε να αντιδράσουμε απέναντι τους.  Έτσι, αν διαρκώς βλέπετε τα λάθη του άλλου, το φίλτρο της ζωής σας είναι αρνητικό και προφανώς δυσκολεύεστε να δείτε τα θετικά.  Το αποτέλεσμα όμως είναι να μη νιώθετε όμορφα.

2) Δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε τον/τη σύντροφό σας και του «χτυπάτε» τα λάθη του.

Όπως κι εσείς, έτσι και ο/η σύντροφός σας κάνει λάθη.  Τις περισσότερες φορές τα λάθη γίνονται με καλή πρόθεση αλλά λάθος υπολογισμούς, κακές συγκυρίες και όχι επειδή το άλλο άτομο αποφάσισε εξαρχής να κάνει κάτι λάθος.  Το πρόβλημα με τα λάθη είναι ότι συνήθως, αφού γίνουν δε ξεγίνονται!  Μπορεί να υπάρχει τρόπος να επανορθώσει κανείς, αλλά συχνά καταγράφονται ως λάθη, με τις όποιες συνέπειες έχουν.  Έτσι, το θέμα γίνεται τώρα δικό σας και όχι του/της συντρόφου που έκανε λάθος: διαλέγετε να «κολλήσετε» στο λάθος του άλλου, να του το χτυπάτε διαρκώς και έτσι να τορπιλίσετε τη σχέση σας και την καλή σας διάθεση, ή κάνετε ό,τι μπορείτε για να το διορθώσετε και δίνετε στο άτομο που αγαπάτε μια ακόμα ευκαιρία, αφήνοντας το λάθος πίσω σας;

3) Τα παίρνετε όλα προσωπικά και κατάκαρδα.

Αν ξεκινάτε από μια βάση προσωπικής ανασφάλειας και περιμένετε να σας δώσει προσωπική επιβεβαίωση, αυτοπεποίθηση και έπαινο ο/η σύντροφός σας, τότε στο παραμικρό που θα κάνει και δεν αντιστοιχεί με τα παραπάνω θα νιώθετε απόρριψη και απογοήτευση.  Έτσι όμως δημιουργείτε συνθήκες αποξένωσης μέσα στη σχέση σας και δεν παίρνετε, αλλά ούτε και προσφέρετε τη συναισθηματική ικανοποίηση που απαιτείται για να υπάρχει ισορροπία και χαρά μέσα στη σχέση και τη ζωή σας.

4) Δε δημιουργείτε κλίμα καλής επικοινωνίας.

Συχνά τα ζευγάρια θεωρούν ότι επικοινωνούν επειδή μιλάνε, κάνουν προγράμματα, λίστες για ψώνια και δουλειές, κλπ.  Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν είναι επικοινωνία, είναι απλή συζήτηση και οργάνωση.  Για να υπάρξει βαθύτερη επικοινωνία, χρειάζεται να επιτρέψετε στον εαυτό σας (α) να προτρέψει τον/τη σύντροφό σας να σας μιλήσει και (β) ταυτόχρονα ακούσει τι έχει να σας πει ο άλλος, χωρίς να τον κρίνετε.  Αν δε μιλάτε εσείς για τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά σας και δεν κάνετε χώρο και στο άλλο άτομο να μιλήσει αντίστοιχα, τότε συζητάτε, αλλά δεν επικοινωνείτε.

5) Βάζετε τη σχέση σας σε δεύτερη μοίρα.

Μία άλλη συνήθεια που πολλοί άνθρωποι έχουν είναι να δίνουν προτεραιότητα σε άλλα πράγματα ή πρόσωπα και να βάζουν τη σχέση τους σε δεύτερη μοίρα.  Όμως η κάθε σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση για να πάει καλά.  Φυσικά, κανείς δε ξεκινάει λέγοντας ότι θα υποβιβάσει τη σχέση του, αλλά μπαίνουν άλλα πράγματα στη μέση, και έτσι το άτομο αυτό ξεχνιέται.  Ένας απλός τρόπος για να βάλει κανείς τη σχέση του σε προτεραιότητα είναι να αφιερώνει μερικές φορές την εβδομάδα χρόνο στον/τη σύντροφό του, να δημιουργήσει χώρο και χρόνο στην καρδιά και το πρόγραμμα για να είναι πραγματικά μαζί και να περνάνε όμορφα.

6) Δε μιλάτε την ίδια γλώσσα αγάπης.

Για να πάει καλά μια σχέση, είτε είναι φρέσκια είτε διαρκεί πολλά χρόνια, το ζευγάρι πρέπει να μιλάει την ίδια γλώσσα αγάπης.  Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος του ζευγαριού θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί όπως χρειάζεται το άλλο μέλος: με αγκαλιές και φιλιά, γλυκόλογα, κράτημα χεριού…. Αν ο ένας χρειάζεται για παράδειγμα τα παραπάνω για να δώσει και να αισθανθεί ότι παίρνει αγάπη, αλλά το άλλο μέλος του ζευγαριού δεν τα θεωρεί απαραίτητα, τότε το ζευγάρι αυτό δε μιλάει την ίδια γλώσσα αγάπης.  Το κάθε μέλος της σχέσης πρέπει να μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του και το άλλο μέλος θα πρέπει να μπορεί να τις ικανοποιήσει.  Αυτή η αμοιβαιότητα φέρνει ισορροπία και διατηρεί τη σχέση, ακόμα και όταν υπάρχουν δυσκολίες.  Συχνά μου λένε ασθενείς μου σε προβληματικές σχέσεις «έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά δεν έγινε τίποτα».  Το πρόβλημα με αυτή τη δήλωση είναι ότι οι άνθρωποι πράγματι έκαναν ότι μπορούσαν λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες, αλλά όχι τι πραγματικά χρειαζόταν ο/η σύντροφός τους, γι’ αυτό και η προσπάθεια δεν πέτυχε.

7) Περιμένετε ο/η σύντροφός σας να μαντεύει κάθε φορά τις σκέψεις και τα αισθήματά σας και να σκέφτεται και να φέρεται ακριβώς σαν και εσάς.

Αν όμως περιμένετε να λειτουργήσει έτσι η σχέση σας, θα απογοητευτείτε… Αυτή η προσδοκία είναι ανεκπλήρωτη!  Ακόμα και τα πιο ταιριαστά ζευγάρια μπορεί να έχουν διαφωνίες ή να μη μπορεί ο ένας να μαντέψει τις επιθυμίες του άλλου.  Αν λοιπόν προσπαθείτε να περάσετε τον/τη σύντροφό σας από το τεστ «αν μαντέψει τι θέλω, σημαίνει ότι με αγαπάει», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απογοητευτείτε, αφού το παραπάνω ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο αγάπης.  Αντίθετα, με αυτή τη στάση καλλιεργείτε δυσαρέσκεια, απογοήτευση και αποξένωση.

8) Αφήνετε το στρες να σας επηρεάσει.

Το στρες είναι αναπόφευκτο και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.  Οι άνθρωποι που έχουν πολύ στρες είναι ευερέθιστοι, θυμώνουν εύκολα, τσακώνονται, έχουν ξεσπάσματα κακής συμπεριφοράς και, με δυο λόγια, δεν αποτελούν ευχάριστη παρουσία μέσα στη σχέση τους.  Το ζήτημα λοιπόν είναι αν γνωρίζετε ποιες είναι οι πηγές του δικού σας στρες, από πού προέρχεται και τι το πυροδοτεί.  Αν απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε να το διαχειρίζεστε, ώστε το στρες να μην επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης σας.

9) Δεν είστε συνοδοιπόροι στη ζωή.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέμε δύο άνθρωποι είναι συνοδοιπόροι στη ζωή δε σημαίνει ούτε ότι είναι «αυτοκόλλητοι», ούτε και ότι πρέπει να κάνουν τα ίδια πράγματα.  Αν όμως καθένας μέσα στη σχέση έχει διαφορετικό τρόπο που ζει τη ζωή του, με άλλες αξίες, άλλους στόχους, άλλη πορεία, το αποτέλεσμα είναι να μην προχωράτε μαζί, και πιθανότατα να έχετε χάσει το σεβασμό για τον/τη σύντροφό σας.  Αν εσείς είστε για παράδειγμα αυθεντικό άτομο, με συναισθηματική έκφραση, αισιοδοξία, χαρά ζωής και ικανότητα να πολεμάτε τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάτε, ενώ ο/η σύντροφός σας είναι το αντίθετο, σύντομα θα επέλθει ένα ρήγμα στη σχέση επειδή θα δυσκολεύεστε να συμπορευθείτε στη ζωή.  Έτσι όμως δημιουργείτε συνθήκες απογοήτευσης και αποξένωσης, καθώς ο ένας δεν αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του άλλου, αρχίζει ο ένας να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του στον άλλον, με αποτέλεσμα να χάνεται η αυθεντικότητα του καθενός.

10) Είστε σε ένα από τα δύο άκρα: χρειάζεστε σιγουριά και φοβάστε την αλλαγή.

Ακόμα χειρότερα, εσείς είστε στο ένα άκρο και ο/η σύντροφός σας στο άλλο.  Συχνά οι γυναίκες παντρεύονται έναν άντρα ενώ βλέπουν χαρακτηριστικά του που δεν τους αρέσουν, λέγοντας «θα τον αλλάξω», ενώ αντίθετα οι άντρες παντρεύονται γυναίκες με την κρυφή επιθυμία αυτές να μην αλλάξουν ποτέ.  Και επειδή ούτε το ένα είναι δυνατό ούτε το άλλο, αφού ένας άνθρωπος δεν αλλάζει χαρακτήρα και συμπεριφορά αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος, ενώ, από την άλλη, όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν –τουλάχιστον στην εξωτερική τους εμφάνιση καθώς περνάνε τα χρόνια- όσοι έχουν βασιστεί σε αυτό το δίπολο για να στηρίξουν τη σχέση τους θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.  Δεχτείτε λοιπόν ότι κάποια πράγματα παραμένουν ίδια ενώ κάποια άλλα αλλάζουν, και μάθετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ τους.  Μην αφήσετε την αλλαγή να σας φοβίσει, γιατί η αλλαγή είναι η ίδια η ζωή.  εκμεταλλευτείτε κάθε αλλαγή για να μάθετε κάτι νέο και να την αξιοποιήσετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας και την ποιότητα της ζωής σας.

Γράφει  η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).boro

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα