Η Ημέρα της Μαρμότας: Ξέρετε τι είναι;

Groundhog Day είναι η Ημέρα της Μαρμότας: Το αμερικάνικο έθιμο κατά το οποίο κόσμος και λαός μαζεύεται στο Πανξουτόνι (Punxsutawney) της Πενσιλβανίας για να προβλέψουν τον καιρό των προσεχών εβδομάδων ανάλογα με τη συμπεριφορά ενός συμπαθούς ζώου που λέγεται μαρμότα (marmota στα λατινικά και groundhog στα αμερικάνικα αγγλικά και marmot γενικότερα και woodchuck ειδικότερα στη Βρετανία).

Αν δεν έχετε δει την ταινία, λεπτομέρειες έχει η Wikipedia, και για το έθιμο και για την ταινία . Η ταινία βέβαια είναι αυτή που όχι μόνο έκανε τη μαρμότα και το έθιμο γνωστά πέρα από τα σύνορα της Πενσιλβανίας, αλλά έδωσε επίσης την ειδική σημασία στην έκφραση «μέρα της μαρμότας" ως η ημέρα τηςπρόβλεψης.

Η χθεσινή πρόβλεψη λοιπόν από το χαριτωμένο ζωάκι; Βγήκε από τη φωλιά της και προέβλεψε ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίς φέτος.

Την αυγή, η μαρμότα βγήκε από τον κορμό του δέντρου όπου κατοικεί και δεν μπορούσε να δει τη σκιά της, πράγμα που σημαίνει ότι το χάραμα της άνοιξης δεν πρόκειται να αργήσει, σύμφωνα με την παράδοση.

Η πρόβλεψη  κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι μία ετήσια παράδοση που έφθασε στις ΗΠΑ από τους γερμανούς μετανάστες και πλέον έχει πολλούς θαυμαστές, οι οποίοι ταξιδεύουν ειδικά για να σκαρφαλώσουν στην πλαγιά Γκόμπλερς Νομπ ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός.

Φέτος, περίπου 5.000 άνθρωποι παρέστησαν παρά τις αρκτικές θερμοκρασίες και την παγωμένη βροχή στην 125η τελετή της Ημέρας της Μαρμότας, αριθμός κατά 50% μικρότερος από το περασμένο έτος. Το όλο γεγονός μεταδιδόταν απ’ ευθείας και διαδικτυακά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα