Είναι το χούφτωμα στον εργασιακό χώρο σεξουαλική παρενόχληση;

Συνιστά το χούφτωμα στον εργασιακό χώρο σεξουαλική παρενόχληση; Λίγοι θα απαντούσαν “όχι” στην ερώτηση αυτή. Κι όμως: Ένας 65χρονος Ιταλός που κατηγορείτο για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος υφιστάμενων γυναικών συναδέλφων του κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως οι πράξεις του δεν αποδίδονταν στην επιθυμία του να ικανοποιηθεί σεξουαλικά, αλλά στην... ανώριμη αίσθηση του χιούμορ του!

Στην απόφαση του δικαστηρίου του Παλέρμο αναφέρεται ότι αποδείχθηκε πως πράγματι ο 65χρονος είχε αγγίξει τα οπίσθια δύο γυναικών που τον κατήγγειλαν, όπως το άγγιγμά του δε συνιστά “ασέλγεια” και δεν άγγιζε τις συναδέλφους του για σεξουαλική ικανοποίηση.

“Αντικειμενικά, (η πράξη) ωθήθηκε από μία ανώριμη και απρεπή αίσθηση του χιούμορ, σε συνδυασμό με μία συγκεκαλυμμένη κατάχρηση εξουσίας και επομένως έναν αδόκιμο τρόπο καθιέρωσης ιεραρχικών σχέσεων στο γραφείο”, αναφέρεται στην απόφαση, που όπως ήταν φυσικό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία, μία χώρα όπου περίπου το ένα τρίτο των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί στη ζωή τους σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες.

“Η απόφαση του δικαστηρίου του Παλέρμο είναι σωστή για τους νομοθέτες στη Σαουδική Αραβία”, αναφέρει ο γνωστός σχολιαστής Μάσιμο Γκραμελίνι σε ολοσέλιδο άρθρο γνώμης του στην εφημερίδα La Stampa. “Το σεβαστό δικαστήριο μοιάζει να υπονοεί πως οι γυναίκες που ενοχλήθηκαν προκάλεσαν το πραγματικό παράπτωμα”.

Το παρακλάδι της συνδικαλιστικής ένωσης UIL στη Σικελία δήλωσε “έκπληκτο και μπερδεμένο” από την απόφαση. Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα, εκπρόσωποι της ένωσης τόνισαν: “(η απόφαση) αγνοεί την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων γυναικών και ταυτόχρονα απερίσκεπτα επιτρέπει τη σεξουαλική βία, που εκφράστηκε έστω και σε μικρή κλίμακα”.

Neww

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα