Πέθανε ο ηθοποιός Νικηφόρος Νανέρης

Στον παράδεισο βρίσκεται από χθες ο ηθοποιός Νικηφόρος Νανέρης, μαζί με τον Λουκίνο Βισκόντι, τη Μαρία Κάλλας, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τη Μαργκότ Φοντέιν, την Κατίνα Παξινού, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Τζιαν Κάρλο Μενότι, που τους συνέδεε στενή φιλία.

Από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, έσβησε στα 71 του χρόνια λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Τα τελευταία χρόνια ο Νικηφόρος είχε αποσυρθεί στις Μηλιές Πηλίου, όπου είχε δική του επιχείρηση. Η θλιβερή είδηση του θανάτου γέμισε θλίψη τους ανθρώπους του θεάτρου, και ιδιαίτερα εκείνους στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου, εκεί όπου τον Ιανουάριο του 2010 ανέβασε την τελευταία του δουλειά, τους «Βρικόλακες» του Ιψεν, και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

Γι’ αυτό η διοίκηση του θεάτρου αφιερώνει τις παραστάσεις του έργου «…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό… Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Τη θλίψη της εξέφρασε και η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφού ο Νανέρης είχε μεγάλη θητεία εκεί.

Ο Νικηφόρος Νανέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Το 1957 γνώρισε τον μουσικοσυνθέτη Τζιαν Κάρλο Μενότι και από τότε μπήκε στον κόσμο του θεάτρου.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Καρόλου Κουν και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερικάνικη Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Επαιξε σε πολύ σημαντικές παραστάσεις δίπλα στους μεγαλύτερους ηθοποιούς. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Πριν σβήσει ο χρόνος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, καταγράφει τις στιγμές της ζωής του που μοιράστηκε με τους μύθους και πόσο αυτές οι στιγμές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και διαμόρφωσαν την υπόλοιπη ζωή του.

Ξεφυλλίζοντας το κεφάλαιο Λουκίνο Βισκόντι διαβάζουμε: «Ο Λουκίνο, που ως συνήθως δεν είχε κανέναν ενδοιασμό και δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτα, από την πρώτη κιόλας εκείνη βραδιά της γνωριμίας στο Σπολέτο μού έδειξε καθαρά τις προθέσεις του. Ολοι λέγανε πως το υπερβολικό του ενδιαφέρον για μένα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι που έπαιζε, ώστε να κάνει τον Αλαίν Ντελόν να ζηλέψει, μια και η φιλική του σχέση τότε ήταν τεταμένη και καθόλου ειρηνική. Συνέχεια τσακώνονταν σαν το σκύλο με τη γάτα…»

Τον Νικηφόρο Νανέρη θα αποχαιρετήσουν σήμερα το μεσημέρι οι φίλοι του στις Μηλιές, όπου θα γίνει η κηδεία του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα