Κρύσταλ Τσίχλα-Τραϊφόρου: Μία ξεχασμένη ντίβα

Το δράμα της Κρύσταλ, της τραγουδίστριας με το πιο όμορφο χαμόγελο που τη δεκαετία του '60 ξεσήκωνε την κοσμική Αθήνα αλλά και το παλάτι. Της πανέμορφης γυναίκας που ερωτεύθηκε ο δημιουργός του παιάνα «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», ο Μίμης Τραϊφόρος, και την έβαλε στο πλάι του λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της Σοφίας Βέμπο.

Η Κρύσταλ Τσίχλα-Τραϊφόρου ζει ξεχασμένη από όλους προσπαθώντας να ξεφύγει από τη βαθιά απελπισία στην οποία την έριξαν τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας. Η χαριστική βολή ήρθε με τον θάνατο του μοναχογιού της από τον πρώτο της γάμο. «Εχασα το παλικάρι μου. Το φως των ματιών μου»! Και να ’ταν μόνο αυτό... Για τρίτη φορά χτύπησε σοβαρά μέσα στο σπίτι της και μέχρι να αναρρώσει θα κινείται με τρομερή δυσκολία.

Στο διαμέρισμά της επί της οδού Ιωάννου Πολέμη στα Πατήσια η Κρύσταλ ζει με τις αναμνήσεις της. Αν κοιτάξεις πίσω από τις κουρτίνες ενώ το φως αχνοφέγγει, θα διακρίνεις τη σκιά της να στέκεται με το βλέμμα καρφωμένο στο πορτρέτο του Αναστάσιου. «Αγγελέ μου, από τότε που έφυγες πήρες μαζί σου όλες τις χαρές τούτης της ζωής. Να είσαι καλά εκεί που είσαι, στον παράδεισο, μαζί με τους άλλους αγγέλους»… Τα μάτια της, που έχουν χάσει την αλλοτινή τους λάμψη, είναι γεμάτα δάκρυα, αλλά κάτι κρατάνε ακόμα. Ο πόνος, αναμμένο κάρβουνο στα στήθη της μάνας…

«Πάνε πέντε χρόνια που τον έχασα, ήταν 38 χρονών. Στα 33 του εμφάνισε τη νόσο του κινητικού νευρώνος, που εκδηλώνεται με αστάθεια στο περπάτημα. Είναι η λεγόμενη μυατροφική πλάγια σκλήρυνση, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία». Κάθεται πολύ σκεπτική απέναντί μου. Καταλαβαίνω… Οι ώρες είναι δύσκολες. «Θα χρειαστώ τουλάχιστον 1.000 ευρώ για τη γυναίκα» μονολογεί.

- Δεν παίρνετε τη σύνταξη του Μίμη Τραϊφόρου;
Μέχρι πρότινος έπαιρνα 500 ευρώ, ποσό στο οποίο προοστέθηκε και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλα 200 ευρώ δηλαδή.

- Και η τιμητική σύνταξη του Μίμη Τραϊφόρου;
Για ποια τιμητική σύνταξη μιλάμε;

- Υπάρχουν εν ζωή φίλοι του συζύγου σας οι οποίοι σας ρίχνουν ένα βλέμμα;
Ποιος να υπάρχει; Κανένας.

- Από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εκδηλώθηκε για σας κάποιο ενδιαφέρον;
Οχι. Μόνο η ΑΕΠΙ (Ανώνυμος Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) είναι στο πλευρό μου. Η μόνη που με ευεργετεί. Κάθε φορά που είχα πρόβλημα υγείας με βοήθησαν, όπως στήριξαν και τον γιο μου. Πλήρωναν γυναίκα και τον φρόντιζε. Και τώρα εκεί θα καταφύγω. Θα ζητήσω τα χρήματα για να πληρώσω τη νοσηλεύτρια που με προσέχει αυτόν τον καιρό».

- Πώς είναι οι σχέσεις σας με τη Χάιδω, την κόρη της Σοφίας Βέμπο;
Εχω να τη δω από την ημέρα της κηδείας του Μίμη. Οι άνθρωποι έχουν τα προβλήματά τους.

Η Κρύσταλ Τσίχλα είναι γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας. Τα αδέλφια της, ο γνωστός Ζαχαρίας Τσίχλας, που χρόνια διηύθυνε την ορχήστρα ελαφριάς μουσικής στην «Αίγλη» Ζαππείου, ο βιολονίστας Γιάννης Τσίχλας και ο μαέστρος και πιανίστας Αντώνης.

Δύο ώρες σερνόταν στο πάτωμα μετά το χτύπημα για να φτάσει το τηλέφωνο να επικοινωνήσει με τον αδελφό της. Η νύφη της έσπευσε να τη βοηθήσει. «Μετά από δύο σοβαρά χτυπήματα στο ισχίο, που χειρουργήθηκα, και στη σπονδυλική, στη συνέχεια χτύπησα στο κεφάλι και σε όλο το σώμα».

- Αναπολείτε τη ζωή σας κοντά στον Μίμη Τραϊφόρο;
Είχαμε προστριβές και πολλές διαφωνίες με τον Μίμη...

Κάνει παύση. Η Κρύσταλ δεν θέλει να αναπολεί το παρελθόν. «Ζω μόνη μου. Είμαι ανήμπορη. Η πόρτα μου είναι κλειδωμένη και αν χτυπήσει κανένας δικός μου, τότε μόνο ανοίγω. Φοβάμαι». Εχει όμως κι ένα λόγο να χαίρεται. «Κυκλοφόρησαν σε CD όλοι μου οι δίσκοι που είχαν εκδοθεί από την Odeon».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα