Το ελληνικό πορνό γίνεται ντοκιμαντέρ

Στο πνεύμα των ημερών κινείται και το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ελληνικό πορνό γίνεται ντοκιμαντέρ, με τους δημιουργούς να ξεκαθαρίζουν: «Δεν αφορά καμία Τζούλια. Αναφέρεται σε μια εποχή που δεν έχουμε αγγίξει!» Η ιστορία και η τέχνη του ερωτισμού για δύο ολόκληρες δεκαετίες παίρνουν κινηματογραφική μορφή που τιτλοφορείται «Το σινεμά γυμνό» και προβλήθηκε χθες στο φεστιβάλ.

Μια ενδιαφέρουσα δουλειά με άκρως αποκαλυπτικό περιεχόμενο που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο με τις τοποθετήσεις των ειδικών όσο και με τα πλάνα από παλιές αισθησιακές ταινίες. Οι ταινίες που προβάλλονταν σε κεντρικά σινεμά της Αθήνας και ξεσήκωναν τα αδιάκριτα βλέμματα του ανδρικού πληθυσμού αποκτούν το χώρο τους, σχολιάζονται και κρίνονται από κινηματογραφιστές και ηθοποιούς και αποτελούν υλικό για την ολοκληρωμένη δουλειά των Βάσου Γεώργα και Δημήτρη Κολιοδήμου.

Ο ερωτισμός και η πορνογραφία που σημάδεψαν το ελληνικό σινεμά αποκαλύπτονται και αναδεικνύονται! Στην «Espresso» μίλησε ο σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Κολιοδήμος, ο οποίος είπε για τη δουλειά τους: «Η πορνογραφία συνδυάζει δύο γνωρίσματα. Την υπερδιέγερση του τηλεθεατή, αλλά και τη σαφή απεικόνιση της σεξουαλικής πράξης δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση των γεννητικών οργάνων. Οι ερωτικές ταινίες είναι όταν απουσιάζει ένα από τα δύο αυτά συστατικά. Στο ντοκιμαντέρ μας έχουμε παρουσιάσει τον ερωτισμό, αλλά και την πορνογραφία της εποχής, από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Πιστεύω πως είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού».

Η τολμηρή αυτή προσέγγιση, πέρα από το γυμνό σώμα, ανδρικό και γυναικείο που προβάλλει μέσα από αποσπάσματα ταινιών, ενισχύεται και από μια πληθώρα συνεντεύξεων με κινηματογραφιστές και μελετητές. Ανάμεσα στους ανθρώπους που μιλούν για την εν λόγω εποχή είναι ο Γ. Δαλιανίδης, ο Γ. Βόγλης, η Τ. Σπάθη, ο Κ. Γκουσγκούνης κ.ά. Το «Σινεμά γυμνό» έρχεται σε μια εποχή που επικρατεί η ιστορία με το ροζ DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου. «Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ μας καθώς αφορά μια εποχή που δεν έχουμε αγγίξει» μας λέει ο σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ που ξεκαθαρίζει παράλληλα πως «καμία επώνυμη Ελληνίδα ηθοποιός της εποχής που επεξεργάζονται δεν γύρισε σκληρές ερωτικές σκηνές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα