Πέθανε ο διάσημος κωμικός Τζιν Γουάιλντερ

Έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια ο διάσημος Αμερικανός κωμικός Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του, ο Γουάιλντερ πέθανε την Κυριακή στο Στάμφορντ (Stamford) του του Κονέκτικατ (Connecticut) από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εγινε ευρύτερα γνωστός από τις κωμωδίες «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» / «Young Frankenstein» και «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» / «Blazing Saddles».

Συμμετείχε στην ταινία του Γούντι Άλεν (Woody Allen) «Όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσαστε να ρωτήσετε» / «Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask» καθώς και στο «Γουϊλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας» / «Willy Wonka & the Chocolate Factory» με τον Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp).

Πρωταγωνίστησε, επίσης, σε ταινίες με τον Ρίτσαρντ Πράϊορ (Richard Pryor), η φιλμική συνεργασία με τον οποίο έμεινε στην ιστορία του αμερικανικής κωμωδίας.

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν ως Leopold Bloom στην ταινία «Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί» / «The Producers» του 1968. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με το συγγραφέα/σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς (Mel Brooks), που έφεραν στο δίδυμο την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το 1975 (σ.σ. ο Φρανκενστάιν Τζούνιορ έχασε τότε από τον δεύτερο Νονό του Κόπολα).

Ο Τζιν Γουάιλντερ γεννήθηκε ως Τζερόμ Σίλμπερμαν (Jerome Silberman) στις 11 Ιουνίου 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, σε οικογένεια Εβραίων εμιγκρέδων από τη Ρωσία. Ο μικρός Τζερόμ μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια. Απο νωρίς ανέλαβε τον ιδιότυπο ρόλο ενός παιδιού που προσπαθεί να κάνει τη συνεχώς άρρωστη μητέρα του να γελά. Οι δύσκολες αυτές συνθήκες συνέθεσαν όλα τα στοιχεία του μελλοντικού κωμικού.

Ως έφηβος έμοιαζε σχεδόν απροσάρμοστος στη μικρή μεσοδυτική κοινωνία. Οι γονείς του θα τον στείλουν σε στρατιωτική ακαδημία στην Καλιφόρνια, την οποία όμως θα εγκαταλείψει λίγο αργότερα εξαιτίας των ξυλοδαρμών και της συμπεριφοράς των συμφοιτητών του.

Ο Γουάιλντερ επέστρεψε στο Μιλγουόκι, όπου άρχισε να παίρνει μέρος σε θεατρικές κολεκτίβες, αποκτώντας την εμπειρία του σανιδιού από τα δεκαπέντε του. Όταν τελείωσε το σχολείο, σπούδασε θεατρικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και κατόπιν στο Μπρίστολ της Αγγλίας και τη φημισμένη σχολή Old Vic Theatre School.

Πίσω στις ΗΠΑ έγινε δεκτός από το επίσης φημισμένο Actors Studio. Ηταν ένας από τους δύο επιτυχόντες της σεζόν ανάμεσα σε 1.200 εξεταζόμενους.

Στη συνέχεια στρατολογήθηκε, υπηρετώντας τη θητεία του σε μονάδα της Πενσιλβάνια, πριν απολυθεί και επανέλθει στη Νέα Υόρκη, όπου θα κάνει μια σειρά από πρόσκαιρες δουλειές για να βγάζει τα ως προ το ζειν και τα έξοδα των θεατρικών του μαθημάτων.

Ο Γουάιλντερ ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην ταινία του 1967 «Μπόνι και Κλάιντ».

Ο κωμικός ηθοποιός παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μέρι Μέρκιερ και ο γάμος τους διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια. Η δεύτερη σύντροφός του ήταν η Μέρι Τζόαν Σουτς, η οποία είχε ένα παιδί το οποίο ο Γουάιλντερ υιοθέτησε. Ο γάμος τους κράτησε επτά χρόνια.

Η τρίτη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Τζίλντα Ράντνερ· πέθανε από καρκίνο το 1989. Στη μνήμη της ο Γουάιλντερ έστησε και χρηματοδότησε το ίδρυμα Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center στο Los Angeles. Το 1991, παντρεύτηκε για τέταρτη και τελευταία φορά, με την Κάρεν Γουέμπ.

«Ο Τζιν Γουάιλντερ υπήρξε ένα πράγματι μεγάλο ταλέντο της εποχής μας. Ηταν ευλογία κάθε φιλμ που κάναμε με τον μαγικό του τρόπο και ήταν ευλογία για μένα η φιλία του», έγραψε στο Twitter o Μελ Μπρουκς πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του φίλου και συνεργάτη του από μια εποχή που η φάρσα είχε νόημα.

 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα